Fotoalbum tot eind 2015 

Heb jij misschien nog leuke foto's voor ons? Stuur ze dan naar voorzitter@surtout.nl en misschien zie je ze de volgende keer wel hier op de site staan.
De foto's staan hier in Google's Photo en Google+. Die foto's zijn verkleind om ze lekker snel te kunnen bekijken, maar als je een foto wilt gebruik om te laten afdrukken geeft dat het beste resultaat met de originele, niet verkleinde foto. Ik heb bijna alle originele foto's nog en kan je die naar behoefte ter beschikking stellen. Mail me dan even.

Stuur ook even een mailtje als je er bezwaar tegen hebt dat jouw gezicht op een van de foto's van deze pagina staat.

Jeugdpuntentoernooi, 12 december 2015

APELDOORN - De laatste JPT van het jaar is traditioneel voor iedereen toegankelijk. Vandaag zijn er 95 schermers vanuit het hele land naar Apeldoorn gekomen om punten te winnen. Na de inschrijving bij de ingang werd er door Lilian een W-up georganiseerd. Een hele leuke met elastiek en op muziek. Het leek allemaal heel makkelijk te gaan hoe iedereen heen en weer sprong. Hier een filmpje van de W-up door fencing club Almere.

Vervolgens startte de 1e draai van het rad van fortuin. Dit hebben we kunnen organiseren met allemaal gesponsorde prijzen in 3 rondes.

Om 13:00 startte het welkomstwoord door Ria Faas, de voorzitter van Surtout. Hierbij werden de behaalde diploma's vlot uitgereikt. Hierna sprak Leon Pijnappel nog over de nieuwe spelregelboekjes en de schermpaspoorten. Daarna pakte Lilian de microfoon en begon alle deelnemers van alle poules op te noemen.

Rond 15:45 was het afgelopen en sprak Ad nog een dankwoord uit voor Surtout voor de organisatie, de ouders, voor het sponsoren van hun kinderen, voor de scheidsrechters die hun vrije zaterdag opofferen om de schermsport te steunen. Daarna bedankte Leon Ad en Lilian voor hun tomeloze inzet voor ieder toernooi. Vervolgens werden Sjoerd Jaarsma en Lars Kramer nog in het zonnetje gezet, omdat ze samen met Ad en Lilian de organisatie bemensen.

Als laatste kregen alle schermers een medaille uitgereikt van hun scheidsrechter. De gedachte daarachter is dat elke punt je je maakt een overwinning is voor jezelf. Daarom is iedereen een winnaar op een jeugdpuntentoernooi!

Hier de link naar de foto's en filmpjes.

De uitslagen van dit toernooi staan altijd op de site www.fencingclubalmere.nl klik daar op het Jeugd puntentoernooi.

RadioTV Apeldoorn heeft tijdens het toernooi gefilmd en Ria geÔnterviewd. Hier zie je de televisieopname.

11e Europese Cadetten Circuit (ECC) Duitsland - 12 en 13 december 2015

EISLINGEN - Van onze club zijn hier: Enli, Bente, Dirk-Jan, Tim en Quinton naar toe gegaan, als begeleider waren Georges en de vader van Tim mee. Vanuit Eindhoven: Bote, Marleen en Jonas met begeleider Frans en uit Tilburg Laura. In totaal deden er 243 jongens en 220 meisjes mee.

De eerste dag werden de individuele sabreurs tegen elkaar. Daarbij kwalificeren zich in de Surtout leden in de poule: Bente (54e), Dirk-Jan (103e) en Quinton (144e). Enli helaas niet, ze eindigde 188e.

Daarna speelden in de 1e eliminatie Bente tegen Docavo (ESP), hij won met 15-6. Dirk-Jan verliest helaas met 13-15 van Haliwell (GBR). Ook Quinton was niet sterk genoeg tegen Patrice (FR) en verloor met 5-15.

Bente speelde in de 2e eliminatie tegen de Hongaarse Abay Nemes. Die was helaas net iets beter en won met 15-10 van Bente.

De tweede dag waren de equipes aan de beurt. Door samenspel met schermers uit andere verenigingen zijn 2 equipes gemaakt: Nederland (Marleen, Laura, Bente, Dirk-Jan en Quinton) en Nederland 2 (Enli, Tim, Bote, Jonas en Celina Trefkorn van schermclub Eislingen).

Team 1 had vrijstelling voor de 1e eliminatie, Team 2 kwam uit tegen Egypte. Helaas verloren ze die partij met 18-40.

Team 1 speelde de 2e eliminatie tegen Rusland 5. Na kort voorgestaan te hebben, liep het Russische team echter in en langzaam verder uit en wonnen de partij met 40-32. Een hele knappe prestatie om tegen het in schermen oppermachtige Rusland toch nog 32 punten weten te scoren! Dit Russische team werd pas in de 4e eliminatie uitgeschakeld door de winnaars van het toernooi, met slechts 1 punt verschil!

Er deden 35 equipes mee uit 12 landen, team 1 van Nederland eindigde als 25e en team 2 als 34e. In de top-10 van de equipe winnaars zaten 7 Russische teams.

Hier de foto's van Tunghai

Hier de foto's en filmpjes van Martijn.

En de link naar de uitslagen van de meisjes individueel, jongens individueel en de gemengde poules.

Gele Rijders Jeugd Schermtoernooi, 28 november 2015

ARNHEM - Zaterdag organiseerde de Arnhemse schermvereniging Scaramouche een toernooi voor kuikens tot en met cadetten.

Er zijn veel prijzen gewonnen door Surtout! Er is edelmetaal gewonnen door onze leden uit Doetinchem, Zutphen en Apeldoorn.

>>> Ik hoop nog een korte sfeer impressie van een van de ouders te krijgen, dan plaats ik die hier op deze plek <<<

UPDATE: Uitslagen sabel afkomstig van de facebook pagina van Scaramouche:

SABEL kuikens

Koen Dimmendaal Surtout K1

Hami Hamdaoui Scaramouche K2

SABEL Benjamins (a-poule)

HŁlya Fakoglu PSV AM1

Fleur Laere van Vivas AM2

Mees Veltman PSV AH1

Floris Vermeulen Scaramouche AH2

Nathan Butin-Bik Beau Geste AH3

Damian Kuzmanovic Scaramouche AH4

Arend Bos Scaramouche AH5

Alex Blij Surtout AH6

SABEL benjamins (b-poule)

Kynan BŲhmer Surtout B1

Lars Groot Nuelend Surtout B2

Ivo Vos Surtout B3

SABEL Pupillen

Enli Chiang Surtout v D1

Janessa Buitenhuis Surtout v D2

Vťronique Hofman Scaramouche v D3

Demi Meulen vd Surtout v D3

Joop Kuilman Scaramouche m H1

Antoni Veldwachter Surtout m H2

Orlando Weering Scaramouche m H3

Guy Montulet Surtout m H4

SABEL Cadetten

Thalia Kruyf Surtout v D1

JaŽl Luiten Surtout v D2

Thom Prins Scaramouche m H1


Gefeliciteerd allemaal met deze mooie uitslag!


Via deze link ziet u de foto's die deze dag zijn gemaakt door de vader van Enli.

Hier de facebook foto's van de Gele Rijders.

SISTA-MMIT Internationaal Senioren Schermtoernooi, 7+8 november 2015

AMSTERDAM - Zaterdag het equipe toernooi en zondag voor individuele schermers. Vanuit Surtout deden Mathijs (Zutphen), Dirk-Jan en Quinton (beide Apeldoorn) mee. Naast deze equipe speelden er nog diverse landenteams mee. Na een lange strijd heeft ons 3-tal de equipes van Finland en RoemeniŽ voor moeten laten gaan. Daarmee hebben ze een bronzen medaille gewonnen. Een heel mooi resultaat! Gefeliciteerd jongens!
Zondag stond dit satelliet wereldbekercircuit toernooi voor de mannen in het teken van het vergaren van kwalificatiepunten voor de komende NK. Er werd dus heel serieus en keihard geschermd omdat iedereen punten wil vergaren voor die wereldbeker!

Vanuit Surtout waren aanwezig: Sophie, Bente, Dirk-Jan, Mathijs, Mike, Robbert en Quinton. Voor de mannen speelden er 20 verschillende nationaliteiten mee, allemaal strijdend voor plaatsing voor de wereldbeker. Dat maakte het er niet makkelijker op. In de eerste eliminatie zijn - op Robbert na - al onze schermers uitgeschakeld. Robbert heeft de beste plaats van de Nederlanders bereikt. Hij werd 23e, er deden 60 sabelschermers mee. Andere plaatsen volgen nog.

Later die dag gaan ook de dames aan de gang. Ik ben er niet tot het einde bij geweest, maar Sophie heeft de 1e plaats bereikt door iedereen te verslaan. Dus goud voor Sophie! 

Hier de foto's en filmpjes.

JeugdPuntenToernooi, 17 oktober 2015

ZEVENBERGEN - Een beschrijving van dit JPT volgt nog. Willem heeft een paar filmpjes gemaakt.

8e Grote Prijs Stad Leuven (Nationaal Circuit), BelgiŽ, 11 oktober 2015

LEUVEN - Yvonne reed in alle vroegte met Dirk-Jan, Bente en Quinton via Georges naar Leuven. Daar werden de jongens in 3 verschillende poules ingedeeld en konden goed scoren. Er volgde nog een 2e poule, daar eindigden ze allemaal in de top 4. In de 1e eliminatieronde won Dirk-Jan met 15-6, Quinton met 15-5 en Bente met 15-0. In de 2e eliminatieronde verloren Dirk-Jan en Quinton helaas met respectievelijk 15-7 en 15-6. Bente echter won met 15-7, hij zou doorgaan naar de finale! In de pauze stond Bente met 8-5 voor tegen Philippe Strijk. In een zenuwslopende finale wist Bente Philippe voor te blijven en won met 15-14. Dus goud voor Bente! Dirk-Jan eindigde op de 5e plaats, Quinton op de 6e.

Dank aan Yvonne die alle foto's met haar telefoon heeft gemaakt.

10e Europese Cadetten Circuit (ECC) Hongarije - 26 september 2015

G÷D÷LLŐ - Met buurman Hans op donderdagavond al vertrokken met Alexander, Bente, Dirk-Jan, Quinton en Tim naar een overnachting in Duitsland. De volgende dag op weg naar GŲdŲllő waar we tussen 16:00 en 20:00 de uitrusting moesten laten testen. Door een enorme file voor Wenen en dat we met onze aanhangwagen met alle schermtassen en etenswaren niet harder mochten dan 100 km/u kwamen we pas 20:03 aan. Gelukkig nog op tijd, want de mensen van de wapencontrole vond het geen probleem en had alle tijd. Alles werd goedgekeurd en van stempels en stickers voorzien. Via de Tom Tom vonden we een Italiaans restaurant op weg naar het hostel. Dat was een verrassing! Het restaurant had geen sterren en niemand van het restaurant sprak iets anders dan Hongaars, maar voor ca. € 6,40 pp hebben we heerlijk gegeten. Een vaste klant van het restaurant heeft even getolkt voor de bestelling. Aansluitend door naar ons Youth Hostel. Dat was stukken beter dan het hostel van vorig jaar. Prima prijs kwaliteitsverhouding!
De dag van het toernooi na een zelfgemaakt ontbijt op naar de schermzaal. Na de jongens te hebben afgezet zijn Hans en ik naar de luchthaven gereden om Georges op te halen. Ongeveer gelijk was Georges op het toernooi en begonnen de wedstrijden. Ze waren nu over 3 zalen verdeeld - een best groot sabel toernooi - dus er moest door Georges en de supporting ouder veel gelopen worden. Het toernooi zelf was zwaar, heel zwaar. Tim en Quinton werden door de poule al geŽlimineerd. Alexander en Dirk-Jan verloren in de 2e poule. Bente mocht door de winst in de 2e poule een eliminatie spelen. Helaas verloor hij die en was daarmee voor alle jongens het toernooi afgelopen.

Er deden 229 schermers mee. Onze jongens eindigden op deze plaatsen: Quinton 209, Tim 207, Alexander 202, Dirk-Jan 141 en Bente 71. Voor zolang het werkt, hier de link naar de tussen en  eindstanden.

Op de terugweg zijn we via Slowakije en TsjechiŽ gereden om zo mogelijke verkeersopstoppingen door vluchtelingen te omzeilen. Dat is gelukt. Slechts een kort oponthoud in Slowakije door door de politie gemaakte kunstmatige file om even goed in de (vracht)auto's te kunnen kijken. Daar in Praag overnacht. De volgende dag op de terugweg nog even in een lokale supermarkt broodjes gekocht voor onderweg. Omdat we nu de tijd hadden en het lekker weer was, hebben we heerlijk kunnen lunchen met al het meegebrachte broodbeleg.

Hier de link naar de foto's, gemaakt door Hans en mijzelf.

Kind Ouderdag, 6, 8 en 9 juli 2015

APELDOORN - Vanavond was er de gelegenheid om je vader of moeder eens te leren hoe dat schermen nou precies gaat. Of je broer of nichtje. De vereniging heeft voor alle volwassenen een schermvest, masker, handschoen en sabel geregeld. Het begon met dat al onze jeugdleden de stelling, het voetenwerk en de wapentechniek aan hun ouder konden bijbrengen. Later nam Georges het centraal over en deed met Dirk Jan uitleg en beantwoording van vragen. Na een versnapering nog een 2e uitleg over de floret en degen met Quinton. Het was een geslaagde avond.

Hier de foto's en filmpjes van deze avond.DOETINCHEM - Het was een geslaagd feest. Rond de 40 mensen en er was limonade en allerlei hapjes en snoep. Ook door sommige mensen meegenomen van huis. Zelfs een zelfgemaakte cake. In de kaas en worst zaten mini sabels als prikker. Georges heeft ook nog wat uitgelegd over schermen.

Hier de link naar de foto's.


ZUTPHEN - "Heel gezellig en geslaagd!" was de reactie van een ouder. Verder verslagje ontbreekt nog.

Hier de link naar de foto's.

NK Equipe, 28 juni 2015

DEN BOSCH - Vandaag schermden een aantal van onze leden in team verband, het zogenaamde equipe schermen. Er waren 2 teams samengesteld:

Dames: Bo, Enli en Sophie

Heren: Bente, Mike, Remy en Robbert

De uitslag staat als een huis: beide teams op de 1e plek! Deze resultaten hadden we niet kunnen behalen zonder de inzet van onze maÓtre Georges. Van harte gefeliciteerd allemaal, grandioos!

Hier de foto's, gemaakt door de vader van Enli.

Manifestatie (H)eerlijk Ruurlo, 20 juni 2015

RUURLO - Vandaag was er weer de jaarlijkse manifestatie van zaken die zich in- en rond Ruurlo afspelen. Zo ook de schermsport die immers in de 2 nabij gelegen plaatsen Doetinchem en Zutphen bedreven wordt! Dus vanuit Surtout werden er onder leiding van maÓtre Georges clinic's en demonstraties gegeven door jeugdleden van onze vereniging. Alexander, Bente, Dirk-Jan, Quinton en Tim hebben de schermsport van zijn mooiste kant laten zien.

Hier een paar foto's uit Ruurlo.

Nederlandse JeugdKampioenschappen, 13 + 14 juni 2015

DUIVEN - Dit jaar doet Surtout met maar liefst 30 schermers mee uit Apeldoorn, Doetinchem en Zutphen; een absoluut recordaantal! De Nederlandse Jeugd Kampioenschappen is voor Kuikens (10 jaar of jonger), Benjamins (11-12), Pupillen (13-14), Cadetten (15-17) en Junioren (18-20).

Groot succes op NJK 2015 met maar liefst 3 keer Goud, 5 keer zilver en 6 keer brons

Met een grote groep van maar liefst 30 schermers, of moet ik zeggen sabreurs, hebben wij meegedaan met de NJK. Met een groot aantal medailles en titels tot gevolg. In totaal 14 ere plaatsen voor de Surtout-sabreurs. Een geweldig succes. En met maar 1 wapen deelnemen en dan toch de tweede plaats op de verenigingsbeker is een grandioos succes. De sabreurs die niet in de medailles zijn gevallen hebben het super gedaan. Voor sommige was het de eerste keer dat ze meededen. Alle sabreurs mogen trots zijn op zichzelf, dat zijn wij (het trainers collectief) in ieder geval wel. Waar we als vereniging trots op kunnen zijn is ook dat de kwaliteit van onze sabreurs elk jaar beter wordt. Op deze manier hopen we volgend jaar op nog meer succes met nog meer deelnemers uit onze vereniging.


Uitslagen Heren:

Junioren

Bij de junioren hadden we een finale van Bente Obdeijn tegen Dirk Jan Bouwman. Bente was erg goed geconcentreerd voor deze finale en goed opgewassen tegen de mentale druk. Bente won de finale van Dirk-Jan met 15-5. Derde werd Mathijs Bos nadat hij de halve finale had verloren van Dirk-Jan. Overige resultaten; 5de Quinton Faas, 6de Alexander GimbrŤre, 9de Tim Imming, 10de Pepijn van Delden, 12de Kilian Faas, 13de Bas Holweg, 20ste Thomas Plooij

Cadetten

Ook hier stonden in de finale Bente en Dirk-Jan. Dirk-Jan had zich na het verlies bij de junioren goed hersteld en ontstond er meer een strijd die we van deze twee kunnen verwachten. Bente won de finale nu met 15-13. Derde werd Quinton Faas na een verloren halve finale tegen Bente 15-4. 5de Alexander GimbrŤre en 8ste Tim Imming

Pupillen

Dit jaar geen prijzen bij de pupillen. 5de Jelle Wilbrink, 8ste Job Logmans en 9de Antonie Veldwachter.


Benjamins

Justin Evers was hier oppermachtig en met ruime cijfers drong Justin door in de finale en won deze met 10-5 van Ines Grozeva van PSV. Verder een 8ste Christiaan van der Does, 9de Stuart Zegers, 10de Max van Steenbergen en 11de Thomas Corba.

Kuikens

Met drie kleine musketiers, Jasper, Alex en Tycho gingen zij de strijd aan met twee andere sabreurs uit het land. Jasper Hendriks wist daarbij een zilveren plak te veroveren en Alex Blij werd derde. Tycho Klopman werd vijfde.


Uitslagen Dames:

Junioren

Bij de junioren dames hadden we geen medailles, 5de Enli Chiang, 6de Bo Wever, 9de Thalia Kruyf en 10de JaŽl Luiten

Cadetten

Enli Chiang wist zich prima in de finale te schermen door de halve finale met 15-14 te winnen van Marleen Buitenhuis van PSV. In de finale kwam Enli nog te kort tegen Laura Talbot van Rapier. Het werd wel een zeer spannende partij 13-15. Derde werd Bo Wever.

Pupillen

In de finale was het weer Enli Chiang die nu opnieuw Marleen Buitenhuis trof. Marleen was dit maal te sterk en won met duidelijke cijfers 15-6. Jiska Frijns legde beslag op de derde plaats..

Benjamins

Deze werd gemengd gescherm met de jongens maar in de prijzen wel gesplitst. Tweede werd Janessa Buitenhuis en derde Demi van de Meulen.

Kuikens

Geen deelname.


Namens het trainers collectief

maÓtre Georges Derop


Hier staan de foto's van de 1e dag. Hier staan de foto's van de 2e dag gemaakt door de vader van Enli en Janessa, en hier van mijzelf, met hulp van Kilian.


Op de eerstvolgende trainingsavond werden de winnaars gehuldigd en het toernooi nabesproken. Hier de link naar de foto's en 2 filmpjes.

Korenbloemtoernooi, 30 + 31 mei 2015

WAGENINGEN - Op dit internationale toernooi waren er een aantal zaken niet zo goed gelopen. Na wat onduidelijkheden over de inschrijfbalie konden de sabelschermers zich toch nog net op tijd inschrijven. Duitsland was goed vertegenwoordigd, maar helaas schitterde BelgiŽ door afwezigheid. Het grote toernooi is voor alle wapens, het was dus een drukte van belang.

Ongeveer een half uur later dan aangekondigd begonnen de 4 poules voor de jongens en meisjes pupillen, cadetten en junioren. De uitslagen daarvan zijn gebruikt voor de 2e set met 4 poules, de uitslag daarvan werd gebruikt voor het samenstellen van het tableau 32. De best scorende 11 kregen vrijstelling voor de eliminatie's. Dat waren van Surtout: Bente Dirk-Jan, Matthijs en Quinton. Dirk-Jan speelde tegen Leon Usov maar verloor helaas. Matthijs speelde tegen Till BrŁggenthies en verloor. Bo speelde tegen de voor Nederland uitkomende Rebekka Goubitz. Bo won met 15-7. Bente speelde tegen Jonas van Alphen. Bente won met 15-4. Quinton speelde tegen Bote Schaafsma. Nipt won Quinton met 15-14. Bente en Quinton zaten bij de laatste 8. In die eliminatie moesten ze tegen elkaar spelen. Bente won met 15-10. Bo kwam in haar 2e eliminatie tegenover de Duitse Amelie Klamm te staan. Amelie was sterker en won met 15-4 van Bo. Bo eindigde hiemee op een gedeelde 3e plaats. Tegelijkertijd speelde Bente in de kwartfinale tegen Martin Hamelmann. Dat won Bente met 15-13. Vervolgens een heel uur wachten op de sabel finale jongens cadetten. Daar kwam Bente uit tegen Andrť Fabian. Voor de minuut pauze stond Andrť nog met 8-3 voor. Daarna kwam Bente sterk terug maar verloor helaas met 14-15. Dus een mooie 2e plaats voor Bente. Hier de foto's en filmpjes van de 1e dag. 


Helaas ontbrak het in de zaal aan een podium, dus de prijsuitreiking zag er minder professioneel uit. Gezien de hoogte van het inschrijfgeld, hadden we meer verwacht van dit toernooi. Zeker in vergelijking met vorig jaar.


Zondag 31 mei, de 2e dag van het Korenbloemtoernooi voor de jongere jeugd.

Verslag van de vader van Enli. Deelnemers van Surtout waren: Alex, Christiaan, Enli en Stuart. Stuart schermde zeer gecontroleerd en ook verbazingwekkend kalm op de loper. Enli kwam langzaam op gang. In de voorronde won ze 2 partijen maar verloor tamelijk dramatisch van de rest. Op de ranglijst stond ze onderaan als de eliminatie begint. Ze moest eerst tegen de Duitse Leona Reimann van wie ze verloren had. Gelukkig lijkt Enli nu wakker te zijn geworden en in no time staat ze met 8-1(of zoiets) voor. Uiteindelijk wint ze met 15-13. Daarna wint ze ook van de Duitse Oleg Generalov, maar nu met 15-5. In de halffinale komt ze tegen de Uiteindelijke kampioen van de dag: de Duitse Eric Seefeld. Verloren met 15-6 maar het waren wel 6 erg mooie treffers. Enli eindigde als 3e, samen met Jonas. Bij de dames eindigde Enli als eerste en mocht ze op de foto met de mooie fotobeker.

Hier de foto's en een filmpje van de 2e dag


Uitslagen: Alex: 8, Alexander: 16, Bente: 2, Bo: 3, Christiaan: 17, Dirk-Jan: 10, Enli: 3, Matthijs: 9, Pepijn: 20, Quinton: 6, Stuart: 15, Tim: 12.


Jugendpokal Ranglistenturnier Nordrhein, 3 mei 2015

DORMAGEN - Omdat bij 3 deelnemers van de vereniging verwacht word dat er een scheidsrechter meegaat, maar deze helaas ziek werd konden we deze keer maar 2 leden laten schermen. Bente en Quinton wonnen voldoende wedstrijden in de poule om gekwalificeerd te worden voor de eliminaties. Daarna echter verloor Quinton met 15-3 van Tim Nanewaija. Bente won zijn 1e eliminatie wedstrijd met 15-5. Helaas verloor Bente zijn 2e eliminatie tegen Hilger. Dit toernooi kent ook de 'Hoffnungs-lauf' (herkansing). Quinton verloor die 1e herkansingspartij met 15-5, Bente won maar liefst 2 herkansingspartijen achter elkaar. Pas bij de 3e herkansing was zijn tegenstander te sterk en verloor hij met 15-5. Al met al weer goed gespeeld en veel geleerd in dit zware toernooi. Vandaag vooral veel korte slow-motion filmpjes gemaakt voor de analyse van beide heren. Hier staan de foto's en filmpjes. Let op het 1e filmpje, daar vliegt Bente naar zijn tegenstander!

EK Veteranen 2015 KroatiŽ, 17 mei 2015 - Eigen verslag

POREČ - Na een heerlijke vakantie in Poreč, KroatiŽ met mijn vrouw, ťťn van mijn dochters en haar vriendje mocht ik als afsluiting meedoen met een schermtoernooi (op sabel); het EK veteranen. Lekker relaxed, genietend van de sfeer, een beetje sparren met wat leeftijdsgenoten. Dacht ik. Nou, die jongens namen dit behoorlijk serieus, dus ik moest vol aan de bak. 3 wedstrijden op rij in de poule verloren. Toen de motor wat aangezet en toch nog twee partijtjes op mijn naam gezet. Kom je toch nog als 29/51 op het tableau. Altijd al eens een Spanjaaard willen elimineren, en dat lukte (10-7). De als 5e geplaatste Wit-Rus die ik vervolgens ontmoette wilde mij elimineren. Best een aardige kerel, dus ik gunde het hem wel, maar ik werd lekker gecoacht door Oscar Kardolus en opeens was het 10-8. Voor mij. De Fransman die ik daarna tegenover mij kreeg, kreeg achter miijn rug tips hoe hij mij kon pakken. Met 10-5 lukte die club dat en met 16/51 als eindstand en 2 gele kaarten voor kruispassen (ja ja, ik werk hieraan) zijn wij teruggescheurd naar Nederland. Een superervaring. Smaakt naar meer!

Met vriendelijke groet, Christian

Hier staan de foto's. En hier de resultaten vanuit de KNAS.

Weekthema: Schermen, de Mheen basisschool, 30 april 2015 - Eigen verslag

Ik mocht op school een Weekthema doen. Dat is een presentatie over een onderwerp. Je kiest dan iets wat je zelf heel leuk vindt.

Mijn onderwerp was dus Schermen.

Eerst ging ik er over vertellen en ik liet alles zien. Ook had ik filmpjes gevonden van het Klokhuis en Zappsport. Boeken zijn er bijna niet in de bieb (over schermen), dus heb ik het Brassard boekje en het internet gebruikt. In de klas hebben we daarna dingen over dit thema gemaakt.

Hans kwam toen aan het einde van het weekthema op school om een les te geven aan de klas. Dat was heel erg leuk!

Op de site van school kun je zien hoe het ging. http://www.demheen.nl/algemheen/schermles-bij-de-egels-door-surtout/ Groetjes van Lars.

Klik hier om de PowerPoint presentatie van Lars te zien, in pdf formaat.

Special Heroes,  26 April 2015

APELDOORN - In het Omnisportcentrum was Surtout aanwezig om te laten zien dat je met een beperking prima kunt schermen. Georges gaf aan de geÔnteresseerden clinics, geholpen door een aantal Surtout leden. Yvonne stond er met een kraampje met informatie en leuke extra's.

Met een paar foto's.

Jubileum barbecue "60 jaar Surtout", 25 april 2015

APELDOORN - Het begon met een presentatie van Ria waarin ze na een kort welkom van iedereen maar in het bijzonder die van Doetinchem, Zutphen en de ere leden - de bestuursleden voorstelde. Daarna stond ze even stil bij de geschiedenis van onze schermvereniging, vervolgens kwamen de memorabele gebeurtenissen van de afgelopen 6 jaren langs. Hier is de link naar de presentatie en het promotie filmpje.

Verder was er natuurlijk de barbecue en ruimte om te spelen.

Hier de foto's, met dank aan Kaspers vader en andere aanwezigen.

NK Senioren 2015, 18 + 19 april 2015

ROTTERDAM - Dit jaar hebben we veel leden die onder de vlag van Surtout aan de NK deelnemen. Voor onze club komen uit: Robbert, Bente, Matthijs, Christian, Mike, Quinton, Alexander, Dirk-Jan, Tim en Sophie. Op de eerste dag zijn al veel schermers vrijgesteld door hun score in de voorliggende KNAS-CUP, de 1e dag vinden alleen de poules plaats om te bepalen wie er de 2e dag aan de eliminaties mee mogen doen. Dirk-Jan, Mike en Tim weten zich te kwalificeren, Alexander en Quinton vallen af.

Podiumplekken voor Surtout! Sophie nr. 1 van de dames, Robbert nr. 1 van de heren!

Verslag van dag 2 volgt nog, de foto's staan er al wel, zie hieronder.

Hier de link naar de foto's van dag 1 en hier de foto's van dag 2 (met dank aan Yvonne en Matthijs).

1e trainingsavond onder vlag Surtout Doetinchem, 13 april 2015

DOETINCHEM - Om kennis te maken met onze nieuwe leden in Doetinchem gingen secretaris Yvonne, voorzitter Ria en webmaster Everhard zich voorstellen in onze nieuwe vestiging in Doetinchem. We troffen een leuke enthousiaste groep, druk met de basis pasjes van het schermen. Jorn, ons wel bekend in Apeldoorn, zorgde dat de kleintjes deze pasjes onder de knie kregen. Om 19:30 start de gevarieerde groep met junioren en paar senioren. 
Ook hebben we kennis gemaakt met Martine, een enthousiaste ouder die veel voor de vereniging doet.

Zie hier wat foto's

Dom toernooi, 29 maart

UTRECHT - Van Surtout deed alleen Quinton mee. Hij had in de poule goed gespeeld en won de 1e eliminatie van Stefan Marsden. De 2e echter, tegen Bela Roesing verloor hij. Quinton werd hiermee 11e op dit toernooi.

Vandaag was het laatste toernooi met deelnemers van Dťropement. Vanaf 1976 tot nu heeft deze schermvereniging vele winnaars opgeleverd. Ook vandaag scoorden zijn spelers weer plekken op het podium.

Hier een paar foto's, waaronder die van de afscheidsbanner voor en met Georges.

25e Willem Eggert toernooi, 15 maart 2015

PURMEREND - De schermers zijn gevaarlijker gebleken dan de oehoe die er hier rondvloog. Dirk-Jan, Quinton, Bente, Alexander deden hier mee. Iedereen kwam met goed resultaat door de poules heen. Daarna in de 1e eliminaties speelde niet iedereen mee, vanwege vrijstelling door goede resultaten in de poules. Helaas trof Alexander in zijn eliminatie een sterke tegenstander en werd uitgeschakeld. De rest ging door. in de 2e eliminatie werd Dirk-Jan helaas uitgeschakeld door Daniel Nivard met 11-15. Bente, Matthijs en Quinton zaten bij de laatste 8. Daar speelde Quinton tegen Martijn Polak. Hij won dit met 15-13. Hierna speelde Quinton tegen Matthijs. Quinton verloor met 11-15. Bente en Matthijs moesten in de finale tegen elkaar. Aleh Pimenau en Quinton speelden om de 3e plek. Quinton won deze partij met 15-10. Podiumplekken voor: 1 - Bente, 2 - Matthijs, 3 - Quinton. Met hier de foto daarvan.

MaÓtre Jean Goffin toernooi, 8 maart 2015

LUIK - Er deden in dit sabeltoernooi - gespeeld in een oud zwembad - maar 19 deelnemers mee. Uit Nederland deden er 5 jongens en 2 meisjes mee. Iedereen kwam door de poules heen: Quinton werd 8e, Tim werd 9e, Dirk-Jan werd 11e, Bote eindigde als 14e en Jonas kwam op de 16e plaats.

In de 1e eliminatie vielen Dirk-Jan, Jonas en Tim af. In de 2e eliminatie kwam Quinton Poizat tegen en verloor daar met 7-15 van. Op welke plek Bote is geŽindigd hebben we (nog) niet kunnen achterhalen.
Hier het beeldmateriaal: een filmpje van het invalide schermen en wat foto's.

Schlagel und Eisen turnier, 28 februari 2015

BOCHUM - Op dit internationale toernooi kwamen vanuit Nederland Dirk-Jan en Quinton op sabel en onder andere Holland Schermen met veel floret schermers. Dirk-Jan en Quinton kwamen beide door de poule heen en begonnen sterk aan de eliminaties. Ze overleefden de 1e eliminaties, maar Quinton verloor de 2e eliminatie. Dirk-Jan echter won en ging door voor de laatste 8. Hij won een kwartfinale, maar moest zijn meerdere erkennen in de halve finale. Hij eindigde daarmee op een gedeelde 3e plek. Quinton is 7e geworden.

Sabeltoernooi, individueel en equipe, Duitsland, 7+8 februari 2015

M‹LHEIM AN DER RUHR - Dit schermtoernooi is in 2 dagen opgedeeld. er spelen voornamelijk Duitse en Belgische schermers. Het niveau lag weer hoog en niet iedereen die vanuit Nederland naar MŁlheim was gekomen kon door de poule heenkomen. Dirk-Jan en Bente echter, wisten zich zelf zo goed te kwalificeren dat ze voor de 1e eliminatie werden vrijgesteld.
In de 1e eliminatieronde verloor Jonas nipt met 13-15, Tim won met 15-13 en Quinton won met 15-3.

In de 2e eliminatieronde verloor Dirk-Jan met 8-15, terwijl Bente won met 13-15.

Bente speelde in de 3e eliminatieronde tot de pauze erg sterk, het stond 7-8. Na de pauze bleek de tegenpartij toch de voorsprong te kunnen uitbouwen, het werd 10-15.
Laura verloor haar eliminatie met 3-15, maar wist zich toch nog op de 19e plek van de 74 deelnemers te plaatsen.

Verdere uitslagen: Bente 22, Dirk-Jan 36, Quinton 59, Tim 60, Jonas 71, Bote 75, Jimmi 76 en Alexander 92. In totaal speelden er 103 deelnemers mee in de jongenscategorie. Hier de foto's en filmpjes van de 1e dag.


De 2e dag werden er uitsluitend equipes gespeeld. Dirk-Jan, Alexander en Quinton vormden het team voor Nederland. In dit toernooi moet 2 x gespeeld worden. De eerste wedstrijd was tegen team 1 van BelgiŽ. Dat verloren ze met 36-45. Daarna moesten ze tegen BelgiŽ II, daarvan wonnen ze met 45-37. Ondanks deze winst lagen ze echter toch uit het toernooi. Hier het beeldmateriaal van de 2e dag met het equipeschermen.

Sportpenning, 4 februari 2015

APELDOORN - Vandaag werden de sportpenningen uitgereikt aan de kampioenen van 2014 in ons gemeentehuis. Enli en Dirk-Jan waren de winnaars van 2014 en daarom uitgenodigd voor deze huldiging. De Apeldoornse wethouder van sportzaken interviewde alle winnaars en vroeg een korte uitleg van hun sport. Enli en Dirk-Jan vertelden waarom schermen zo leuk is. Hier de link naar de foto's.

JeugdPuntenToernooi, 31 januari 2015

ALMERE - Voor een aantal leden was dit de eerste keer dat ze meededen en werd het voor hun een spannend eerste toernooi! Even onwennig en zoekende, maar de sfeer was goed en de jongsten mochten flink wat partijtjes spelen.
Hier komt de link naar de foto's...

9e Europese Cadetten Circuit (ECC) Engeland, 31 januari 2015

LONDON - Dit schermtoernooi speelt zich af in de befaamde Copper Box Arena, Queen Elizabeth Olympic Park bekend van de Olympische spelen in de zomer van 2012.
Vanwege slecht weer was het vliegtuig vertraagd. Ze waren om 7:30 op Schiphol, het vliegtuig vertrok pas om 12:50. Nog geen uur later landen ze op Southend. Daar met de trein naar het hotel, vlak bij de Copper Box.

De poules werden gewonnen door Bente, Dirk-Jan en Quinton, helaas konden Alexander, Tim en Jonas niet voldoende punten halen om door te kunnen. In de 1e eliminatie werd Quinton met 10-15 door Karel Toch uitgeschakeld. Dirk-Jan werd door James Day verslagen met 4-15. Bente won zijn partij van Edwards met 15-12. De 2e eliminatie liep voor Bente niet goed af; hij verloor met 9-15 van de Bulgaar  Stefan Buldeev.


De 2e dag speelden onze mannen in een 2 tweetal equipes: het "Michiel de Ruyterteam" en het "Flying Dutchmen team". Beide teams hebben hun poule niet gewonnen, maar het Flying Dutchmen team had genoeg punten gescored om toch door te kunnen gaan. Ze speelden daarna tegen Duitsland. Na een aantal spannende wedstrijden behaalden het Duitse team helaas meer punten. Het werd 30-45.


Op de terugweg was er trein uitgevallen, er werd vervangend vervoer ingezet. Deze bussen stonden echter niet op de plek waar ze moesten staan, dat was een station verder. Dus nog een hele wandeling met alle bagage naar het juiste vertrekpunt. Daar was wel de juiste bus, maar die moest wachten tot ie vol zat. De tijd tikte echter door, steeds minder tijd om het vliegtuig te halen. Eenmaal op de luchthaven was er maar 1 rŲntgenscan medewerker die liet zich niet opjagen, integendeel zelfs. Iemand van de ploeg had nog teveel vloeistoffen in zijn handbagage zitten, dus daar ging de scan mevrouw moeilijk over doen: hij moest in de wachtrij om nader onderzocht te worden. Het vliegtuig echter zou niet wachten, dus door kordaat optreden van de moeder van Jonas is alsnog de vlucht gehaald. Deuren dicht en gas erop. Ok, ze waren net niet de laatsten. Nog geen uur later landen ze op Schiphol.

Hier de foto's van Henny.

8e Europese Cadetten Circuit (ECC) Oostenrijk, 17 januari 2015

MODLING - Het 8e ECC toernooi van dit seizoen met 148 deelnemers. Alexander en Quinton zijn in de 1e poule uitgeschakeld, ze konden zich helaas niet kwalificeren voor de eliminatie's. Dirk-Jan en Bente wel en gingen nog een 2e poule ronde in. Daar viel helaas Dirk Jan af. Bente ging door en begon aan zijn 1e eliminatie partij. Bij de stand van 9-7 in het nadeel van Bente is de tegenstander gewond geraakt. Binnen 10 minuten is de wedstrijd hervat, maar helaas in het nadeel van Bente, hij verloor met 15-9.Weer een leerzaam stukje ervaring waarmee ze hopelijk over 2 weken in Londen in het laatste ECC toernooi van dit seizoen, weer iets verder komen. Klik hier voor alle resultaten. 

De vader van Dirk-Jan heeft mooie foto's gemaakt.

7e Europese Cadetten Circuit (ECC) Duitsland, 13+14 december 2014

EISLINGEN - Dirk-Jan en Quinton waren dit weekeinde hier voor het volgende toernooi van de ECC. Ze speelden de eerste dag samen met Alexander, Bente en Tim in een equipe tegen Japan. Die waren een maatje te groot voor ze. Ze haalden echter toch nog 28 punten met 45 voor Japan. Ze werden 20e van de 29.

Zondag speelden ze individueel. Op Bente na, werd niemand gekwalificeerd. Zo zijn ze geŽindigd: Bente 89, Alexander 170, Dirk-Jan 175, Quinton 192, Tim 197. Er speelden 212 sabel spelers mee.

De vader van Alexander heeft met zijn telefoon foto's gemaakt.

Jeugdpuntentoernooi, 13 december 2014

APELDOORN - Het was weer gezellig druk, dit december JPT in Apeldoorn. Het plakken van de lopers op de vloer van de sportzaal verliep voorspoedig, het klaarzetten van de inschrijfbalies ging goed en met de bewegwijzering en de stroomvoorziening voor de aanwijsapparatuur waren we ruim voor 12 uur klaar het de voorbereidingen.

Ria opende om 12:45 het JPT met een welkomstwoord en de uitreiking van de diploma's. Vervolgens nam Leon Pijnappel de microfoon over en introduceerde een nieuw programma om scheidsrechter op te leiden voor JPT's. Daarna werden de poules omgeroepen met scheidsrechter en lopernummer en kon het schermen beginnen.

Om 16:00 riep Lillian iedereen bij elkaar en bedankte de scheidsrechters voor een jaar scheidsrechten op de jeugdpuntentoernooien. Ook werden de schermers nog in het zonnetje gezet met een fraaie medaille.

Er zijn foto's en een paar filmpjes gemaakt, zie hier de link naar de foto's.

Sinterklaasviering, 3 december 2014

APELDOORN - Vol verwachting klopten de harten van onze leden van wat er te wachten zou staan. We starten de avond met een Sinterklaas circuit. Plotseling kwamen er 2 pepernoot strooiende zwarte Pieten de zaal binnen springen. Ze hadden ook cadeautjes bij zich. Voor iedereen een fraaie sabelhoes met ieders naam er in grote letters op gedrukt naast het Surtout logo. Tijdens het eerste uur werd er hard gewerkt omdat er prijzen te winnen waren. De nummer 1 werd Aize, nummer 2 Thomas en nummer 3 was Bram.

Het 2e uur hebben de Pieten mee gedaan en daarna werden ook hier de cadeau's uitgedeeld. Hier kreeg ook iedereen een sabelhoes met naam. De meeste punten en daarmee de 1e prijs haalde Quinton, gevolgd door 2e prijs voor Dirk-Jan en de 3e voor Pepijn van Delden.

In het 3e uur van de volwassenen werden ook de sabelhoezen uitgedeeld, daarna schermden we een poule. Met ons 6-en hebben we tegen elkaar gespeeld om 5 punten. Eerste was Erik, een gedeelde 2e plek voor Hans en Bernhard, gedeelde 3 plek voor Astrid en Ruud. Het was een gezellige avond, volgens mij heeft iedereen zich reuze vermaakt!

Zie hier de foto's en filmpjes van deze leuke avond.

6e Europese Cadetten Circuit (ECC) Bulgarije, 8 november 2014

SOFIA - Dirk Jan en Quinton vlogen met Georges en van schermvereniging Deropement Bente en Alexander naar Sofia, waar de 6e European Cadet Cup plaatsvind in het Ramada Sofia Hotel. Ze slapen en spelen dus op dezelfde plek. Bij de voorronde kwalificeren Dirk Jan, Quinton en Bente zich, helaas valt Alexander daar net uit. In de 1e eliminatie's vallen Dirk Jan en Quinton uit met ieders 15-5. Bente verlies nipt met 15-14. Voor alle vier is het Bulgaarse avontuur helaas alweer voorbij. Dit toernooi eindigden ze daarmee op de volgende plaatsen: Bente: 67, Dirk Jan: 78, Quinton: 98, Alexander: 105. Er deden 126 schermers mee uit 15 landen.

Hier de foto's die we via Whatsapp toegestuurd kregen.

Boni Sponsoractie, najaar 2014

APELDOORN - De supermarktketen Boni heeft een landelijke actie die ieder filiaal de mogelijkheid biedt om verenigingen financieel te steunen. Bij iedere €10 boodschappen krijgt iedere klant een munt en die kunnen ze achter de kassa doneren aan 1 van de 8 verenigingen uit Apeldoorn. Dit jaar deden wij hier aan mee. Om de relatief onbekende scherm-sport en scherm-vereniging Surtout beter bekend te maken mocht er achter de kassa's ook gepromoot worden. Daar hebben Peter, Peppijn B, Jiska, Thalia, Bo, Brendan, Dorine, Lammer, Dirk Jan, Quinton, Bas en Kilian in deze weken aan meegeholpen. Ook Debbie, Yvonne en Ria hebben klanten geholpen een keuze te maken voor de donatie van de muntjes. Later voeg ik hier de opbrengst toe.

Er zijn natuurlijk weer foto's en filmpjes gemaakt!

Zilveren Wapen toernooi, 25 oktober 2014

AMERSFOORT - Dit door de Koninklijke Militaire Schermvereniging georganiseerde toernooi is voor senioren, maar cadetten en junioren waren ook welkom. Vandaag schreven Dirk Jan en Quinton zich in op het kazerneterrein vlak naast de dierentuin in Amersfoort. De beide jongens werden door goed spel in de poules gekwalificeerd om met de eliminaties mee te doen. Dirk Jan speelde tegen Teun (die later de finale won). Teun won nipt van Dirk Jan met 15-14. Quinton moest uitkomen tegen Christiaan. Toen het 14-14 was, maakte Christiaan de laatste punt en daarmee was ook voor Quinton het toernooi afgelopen.

Hier de foto's en filmpjes van de poules, eliminaties en de finalepartij.

3e Europese Cadetten Circuit (ECC) Frankrijk, 18+19 oktober 2014

MEYLAN - Donderdagavond om 18:10 vertrokken 4 cadetten (Quinton en van schermvereniging Deropement: TIm, Alexander en Bente) naar het plaatsje Meylan in zuid-oost Frankrijk, vlak bij Grenoble, iets onder het Zwitserse GenŤve.

Er is zaterdag individueel gespeeld, terwijl zondag er in equipes geschermd werd.
Het was voor iedereen een nieuwe ervaring om in Frankrijk tegen Fransen te schermen. Gewoonlijk komen die hun land niet uit... Het was een bijzondere ervaring, want hier speelden uitsluitend hele goede schermers. Normaal is een poule samengesteld uit diverse speelsterkten en nu waren er alleen hele sterke spelers. Dus het waren allemaal hele sterke tegenstanders voor ons team. Op Alexander na, werd iedereen in de poule uitgeschakeld. Alexander werd in de 1e eliminatie uitgeschakeld.

Hier de foto's en filmpjes die Quinton gemaakt heeft.

2e Europese Cadetten Circuit (ECC) Hongarije, 4 oktober 2014

G÷D÷LLŐ - Op donderdagavond reden we (Dirk Jan, Quinton, Bente van schermvereniging Deropement, Georges Dťrop en ikzelf) naar het snelweghotel in WŁrzburg. Al heel vroeg de volgende dag op weg naar GŲdŲllő, het laatste stukje midden door Boedapest, in de avondspits. Wel heel leuk om dat mee te maken.
Op zaterdag bleek dat er zo'n 200 sabelschermers aanwezig waren. Uit heel veel landen! Wat ik nog niet snap is dat het een Europees toernooi is, maar er ook schermers uit de USA, JPN en EGY meedoen! Door het grote aantal schermers werd er in 2 zalen geschermd. De afstand was voor mijn gevoel wel 8 minuten lopen. Georges heeft heel wat afgelopen om alle jongens zo veel mogelijk te coachen. 

De kleine 200 sabelschermers begonnen in 27 poules. Dirk Jan had sterke tegenstanders (waarvan er 1 de wedstrijd opgaf) en won daardoor helaas maar 1 partij. Bente en Quinton echter wisten 3 van de 6 partijen met winst op hun naam te zetten. Veelal voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Het was echter heel spannend of Dirk Jan door zou mogen, maar het ging goed vanwege de afhaker in zijn poule. Er vielen 40 schermers af, er kwam nog een poule om het aantal schermers terug te brengen tot 128. De tussenstanden waren voor B, DJ en Q respectievelijk: 98e, 113e en 154e. In die 2e poule won Bente 4 van de 6 partijen, maar helaas Dirk Jan maar 1 en Quinton 0. Daarmee stonden ze op de 54e, 140e en 157e plek. Dirk Jan en Quinton waren hierdoor in deze poule geŽlimineerd. Bente speelde in zijn eliminatiepartij tegen Hongaar Rajkai. In de pauze stond het voor 6-8 voor Rajkai. Bente kwam terug tot 11-8. Helaas haalde zijn tegenstander hem weer in. Bente is bij 11 punten blijven steken. Omdat het niveau zo hoog was, hebben alle jongens hierna nog heel veel wedstrijden bekeken om zo te analyseren hoe er geschermd werd. Er werken nog 64, 32, 16, 8 en 4 finales en een eindfinale gespeeld. Het kost een paar uur, maar dan zien ze wel hoe de toekomstige tegenstanders het spelletje spelen!

Hier de foto's en de filmpjes. Ik heb de schermhandelingen van Quinton's poules op video vastgelegd en de eliminatiepartij van Bente (de poules vonden gelijktijdig plaats in ver van elkaar gelegen sportzalen). De foto's zijn van de ruggen van de elektrische vesten met daarop de landcodes, en als extra thema: de pratende maÓtres, coaches, scheidsrechters en verzorgers. Het was leuk te zien hoe die tussen de eliminaties door in groepjes met elkaar gingen staan praten.

Sabeltoernooi Duitsland 28 juni 2014

MULHEIM am RUHR - Een sabeltoernooi voor de iets oudere jeugd. Dirk Jan en Quinton hebben hier weer veel ervaring opgedaan. Hier de foto's en filmpjes.

Een hele pittige warming-up, 17 september 2014

APELDOORN - Filmpje van een hele pittige warming-up.

Trainingskamp Deropement, 12 t/m 14 september 2014

ZUTPHEN - Ook dit jaar weer een gezellig en leerzaam trainingskamp met deze keer zelfs internationaal bezoek! Er is weer stevig getraind; de spierpijn zeker aanwezig. Rondjes om de vijver voor de conditie en ook in het zwembad voor de fun. Daarnaast natuurlijk veel schermtechniek.

Hier zijn wat foto's en filmpjes van het kamp.

Barbecue, 3 september 2014

APELDOORN - Op deze eerste bijeenkomst van schermseizoen 2014/2015 is eerst de uitreiking van de wissel-trofeeŽn aan de beurt. De namen zijn op de trofeeŽn vastgelegd en nu is het moment van overhandiging. Daarna vond de traditionele barbecue plaats. Dit keer waren de gezinsleden ook uitgenodigd zodat we over een leuke groep hongerige mensen beschikten. Marco heeft het vlees besteld, Yvonne en Debbie hadden de inkopen gedaan en het klaargezet. Een aantal oudere jeugdleden zorgden voor het vullen van de barbecue en draaien van het vlees. Er was voldoende gelegenheid voor het uitwisselen van vakantieverhalen en de eerste belevenissen van het schoolseizoen. Het was weer een gezellig en ontspannen samenzijn.

Hier het filmpje van de prijsuitreiking en nog wat foto's.

Trainingskamp "Solti-Team" Hongarije, 2 t/m 10 augustus 2014

SZOMBATHELY - De reis begon om 02:30 vanaf Georges huis in Apeldoorn, via Brummen, Arnhem en Venlo naar Hongarije. Dit keer waren Alexander, Bente, Jimi, Jonas, Tim en Quinton met Georges mee. Alex en Tim kwamen met hun ouders naar Szombathely. Op eigen initiatief waren ook Rik, Mathijs, Sophie, Cheryl en Mathijs de Vries aanwezig. Uit de verhalen heb ik gehoord dat ze het op de heenreis, ondanks dat ze ergens tussen Oostenrijk en Hongarije 3 uur in een file hebben stilgestaan, het best naar het zin hebben gehad.

Het kamp wordt ieder jaar georganiseerd door de Hongaarse maÓtre Antal Solti en coach AndrŠs Szabů, die een keur aan kwaliteits-maÓtres hebben laten overkomen om zo alle sporters (uit 15 verschillende landen) op hoog niveau te kunnen trainen. Ook individuele lessen zijn er te koop, waarbij Georges soms voor de vertaling zorgt omdat een aantal trainers uitsluitend Hongaars spreken.

Het trainingskamp vind plaats in 2 dicht bij elkaar gelegen - in de zomervakantie leegstaande - internaten waar sportzalen en slaapgelegenheden zijn. De gaarkeuken is ook dit jaar overgeslagen; er zijn broodjes bij de lokale bakker gekocht en 's avonds is er in de stad (qua inwoneraantal wat kleiner dan Apeldoorn) iedere keer een ander restaurant bezocht. Afsluitend werd dagelijks de McDonalds bezocht, niet alleen voor het toetje, maar vooral ook voor de Wifi.

Het kamp was weer als vanouds: heel veel trainen (met intensieve warming up en cooling down), rust nemen voor herstel na de trainingen en veel plezier. Zo hadden ze dinsdagmiddag even een rustpauze en zijn ze gaan zwemmen. Ondanks de lange heen- en terugreis en de spierpijn antwoord Quinton zonder aarzelen met een "Ja!" op de vraag of hij volgend jaar weer zou willen.


Hier de link naar de foto's naar de foto's van Georges en een paar uit de Whatsapp van Quinton.

Brassard examens 9 juli 2014

APELDOORN - Vandaag werden de theorie- en praktijk-examens van de gele, rode en blauwe brassards afgenomen. Van de groene brassard werd geen examen afgenomen omdat de boekjes nog niet klaar zijn. Brendan is geblesseerd aan zijn knie en kon daarom geen praktijk examen doen; Dorien en hij gaan samen in september de examens voltooien.
Hier de foto's die ik van deze avond gemaakt heb.

Nationaal Jeugd Kampioenschap (NJK) 2013/2014, 14 en 15 juni 2014

DUIVEN - dag 1:

Van Surtout waren vandaag meegekomen: Jiska, Bo, Jelle, Pepijn van D, Dirk Jan en Quinton. Ron en Everhard hadden toegang gekregen tot de schermzaal voor hulp van de nieuwkomers bij de officiŽle wedstrijden waaronder het aansluiten van alle stekkertjes op de katrol. En natuurlijk het maken van mooie foto's.

In de poule van de dames pupillen schermde Bo tegen Laura. In een vorig NJK won ze nog van Laura, maar nu was het haar niet gelukt. Zowel in de poule als eliminatie (met weinig meisjes kom je elkaar vaak tegen) won Laura van Bo. Bo is hiermee 3e geworden. Jiska en Jelle schermden voor het eerst een officiŽle wedstrijd en dan ook nog elektrisch. De tegenstanders waren veelal meer ervaren en wonnen, maar toch hebben onze pupillen punten gemaakt en ze hebben beide een 1e eliminaties gespeeld. Al met al een hele leerzame ervaring! Jiska eindigde op de 5e plek en viel daardoor net buiten de prijzen. Jelle werd in dit toernooi 13e.

Pepijn van Delden speelde met de pupillen mee, waar ook Dirk Jan en Quinton aan mee deden. Pepijn werd 11e.

De finale jongens Pupillen was met Dirk Jan tegen Quinton. Ze hadden beide last van dat ze te vroeg starten en kregen daar ieders eerst waarschuwingen voor, daarna een gele kaart en daarna meerdere (!) rode kaarten. Zo werd het 15-13 voor Dirk Jan en won hij dit toernooi.


DUIVEN - dag 2: 

Vandaag waren onze: Enli, Justin, Antonie, Janessa, Stuart, Pepijn B, Dirk Jan en Quinton van de partij. Een verslag is er niet, maar wel de uitslagen:

Resultaten van de Benjamins/Kuikens Gemengd [2002-2003]:

Enli op de 2e plek, maar de 1e podiumplek van de meisjes benjamins, 
Justin op de 5e plek
Antonie op de 7e plek

Janessa op de 9e, maar de 2e podiumplek van de meisjes benjamins

Stuart op de 11e plek

Pepijn B op de 13e plek

Kilian kon nog niet schermen vanwege een enkelblessure, maar is kwam mee om te coachen, ook Dirk Jan en Quinton hebben geholpen iedereen elektrisch aan te sluiten en te coachen tijdens de poule wedstrijden en de eliminaties. De spelers het heel fijn om door zulke ervaren toernooischermers gecoacht te worden.


Resultaten van de  Cadetten gemengd (1997-1999) waar Dirk Jan en Quinton zich als 14-jarigen de strijd aangingen met schermers tussen de 15 en de 17 jaar. Ook deze dag kwamen Dirk Jan en Quinton elkaar in de kwartfinale tegen. Dirk Jan won en eindigde op het toernooi op de gedeelde 3e plek. Quinton werd geŽlimineerd en eindigde op de 5e plek.

10e Jeugd Korenbloemtoernooi, 24 en 25 mei 2014

WAGENINGEN - Dag 1: Bo, Dirk Jan en Quinton kwamen vandaag als Pupillen uit in de Cadetten (15-17 jarigen) en de Junioren (18-20 jarigen) poule. Dat was natuurlijk zware kost! Maar heel leerzaam om mee te maken. Helaas zwikte Kilian in zijn 3e wedstrijd zijn enkel, Ook de EHBO kon hem niet meer op de been krijgen. Hij moest opgeven, dit toernooi was voor hem voorbij - helaas.

Na de 1e poule gespeeld te hebben, bleek die alleen maar voor de indeling van de 2e poule gebruikt te worden. Dus de kwalificatie begon opnieuw. Iedereen kwam daar doorheen, maar de uitslagen van de poule bepaalt wie er tegen wie speelt in de eliminatie's. Bo kreeg Laura tegenover zich, Dirk Jan trof Bente en Quinton moest tegen Bas. Bo won vorig jaar in dit toernooi nog van Laura, maar nu helaas niet. Het werd 15-2 voor Laura. Bo eindigde als 3e in dit toernooi.

Dirk Jan haalde toch nog 10 punten, maar moest de overwinning aan Bente gunnen, die vorig jaar 1e werd bij de Pupillen. Dirk Jan lag eruit en is 13e op dit toernooi geworden. Quinton echter won met 15-14 van Bas. De volgende eliminatie was tegen Rik. Een Cadet die vorig jaar nummer 2 werd. Toch ging de strijd redelijk gelijk op, met een kleine achterstand voor Quinton. Quinton echter begon vaak al voor de 'allez' en kreeg daarom na 5 waarschuwingen een gele kaart. Bij de stand van 12-14 gebeurde het weer en daardoor moest de scheidsrechter een rode kaart geven. Dat resulteerde in een punt voor de tegenstander. Daarmee was de wedstrijd voor Rik gewonnen. Quinton is hiermee 6e van deze leeftijdscategorie geworden.


Dag 2: Enli, Bo, Dirk Jan, Pepijn van Delden, Antonie en Quinton waren van de partij.

Het wedstrijdverslag van Bo, Pepijn en Antonie volgen nog.

Zowel Dirk Jan als Quinton eindigen in de 2e ronde van de poules als nummer 1. In de eliminatie's hebben ze daardoor vrijstelling van de 1e eliminatie. Daarna schermt Dirk Jan tegen Pepijn en Quinton tegen Jonas van Alphen. Jonas geeft alles en haalt daar 10 punten mee, waardoor Quinton wint. Vervolgens in de halve finale speelt Dirk Jan tegen Elias Haubrok en wint. Quinton komt uit tegen Eric Seefeld en wint ook. De namen van de spelers voor de finale zijn bekend: Dirk Jan en Quinton. Het is een veel voorkomende strijd tussen deze vrienden en teamgenoten waarvan de uitkomst nooit te voorspellen is. Voor de pauze was het 8-3 voor Quinton. Daarna maakt Dirk Jan nog wel punten, maar kan het gat niet meer dichten. Het word 15-10 waardoor Quinton wint.


Hier de link naar de foto's en filmpjes, met dank aan Patrick en Tunghai voor de foto's van dag 2. Hier zijn de uitslagen na te kijken (ze zijn nu (27/5) nog niet ingevuld).

Mini-Klauw schermtoernooi, BelgiŽ, 10 mei 2014

SINT-NIKLAAS - Om 10:30 was de oproep, begintijd om je in te schrijven. Er was een nieuwe vloer, dat zag er al wat beter uit in deze oeroude gymzaal. Het relatief kleinschalige van dit toernooi met bijpassende sfeer was als vanouds. Er waren 2 poules waar Dirk Jan en Quinton goed doorkwamen. Beide jongens winnen hun eerste eliminatie, daarna moeten ze echter tegen elkaar schermen! In het spel gaat het redelijk gelijkmatig op, met een lichte voorsprong voor Dirk Jan. Beide heren krijgen onderweg een gele kaart omdat ze al starten voor de 'Allez'  van de scheidsrechter. Dirk Jan wint omdat met de stand van 14-13 Quinton een rode kaart krijgt omdat hij weer te vroeg start. Dat is dan reglementair wel correct, maar natuurlijk nooit leuk om ze te verliezen, liever door een punt van je tegenstander.

Ze hadden hier wel heel netjes iedere leeftijdscategorie eigen prijzen gegeven. Zo kreeg Dirk Jan een 2e plek in de Miniemen categorie (2000-2001) en een 3e plek in die van de Cadetten (1999-1998). Quinton ging met brons uit de Miniemen categorie naar huis. Hier de link naar de foto's en filmpjes.

Kind-Ouder dag met toneelschermuitvoering, 7 mei 2014

APELDOORN - Wat was het een gezellige avond! Eerst de uitvoering van een knap staaltje toneelschermen door een aantal senior leden die de schermzaal hadden omgebouwd naar een soort middeleeuws cafť. Vervolgens een demonstratie van 2 elektrisch geschermde partijen op wedstrijdniveau met commentaar van Georges. Daarna werden de ouders goed door de jeugdleden geÔnstrueerd (en in gemaakt). We sloten de avond af met een hapje en een drankje.

Hier de foto's en filmpjes. De hele gemonteerde film van het toneelschermen is nu ook beschikbaar. De actie's begint om na 4 minuten.

Internationaal sabel schermtoernooi TSV Bayer, Duitsland, 3 mei 2014

DORMAGEN - Pas om 3 uur 's middags zijn de jongens op sabel van 2000 aan de beurt. Er doen 20 spelers mee verdeeld in 2 poules. Dirk Jan en Quinton zitten elk in een andere poule. Dirk Jan zegt dat ie gemiddeld schermt en haalt na de poule de 9e plek. Quinton zegt dat hij zijn dag niet had, hij had maar 2 van de 6 wedstrijden gewonnen. Daarmee werd hij 16e van de poule, net nog aan de goede kant van de streep. Dat houdt dan in dat hij in de 1e eliminatie gaat spelen tegen de beste uit de poule! Tegen Barba. Quinton komt op 4 punten achterstand bij de pauze. Na die minuut gaat net nog door tot 1-7. Dan wordt Quinton wakker. Hij komt terug tot 9-9. Daar gaat het uiteindelijk mis, na vele simultanees probeert Quinton een variatie. Die gaat mis en Barba wint met 10-9. Quinton eindigt hiermee op de 16e plaats en mag naar huis.

Dirk Jan wint zijn 1e eliminatie tegen Houbrok. Daarna de 2e eliminatie tegen Barba. Als Quinton zijn partij had gewonnen, had Dirk Jan tegen Quinton moeten spelen... Dirk Jan en Barba gaan gelijk op, totdat Barba 5-4 maakt en het pauze is. Daarna loopt Barba via 6-6 uit naar 9-6. Dan komt Dirk Jan op 7 punten. Ook hier veel simultanees later maakt Barba zijn laatste punt en wint deze match. Dirk Jan krijgt een oorkonde voor zijn 7e plaats en mag naast het podium op de foto. Om 18:15 vertrekken we naar huis. Hier de foto's en filmpjes van deze dag. Ook Jonas heb ik nog op film gezet.

Koningsdag Beekpark, 26 april 2014

APELDOORN - Janessa met haar vader, Antonie, Yannick, Brendan, Bo, Dirk Jan, Quinton en Kilian, Daarnaast waren Astrid en Bernhard van de partij. Yvonne was er ook nog. En Hans, hij deed de clinics voor een groot aantal geÔnteresseerde kinderen. Samen met Astrid en 's middags met Bernhard hebben we heel wat toneelschermacties uitgevoerd. Vanwege het wapengekletter betrok dat veel bekijks. Er is door de man van Astrid een serie foto's gemaakt. Samen met die van sommige telefoontoestellen zijn die hier te zien.

Nederlandse Kampioenschappen Senioren, 12 april 2014

ROTTERDAM - Doordat op 13 april de Rotterdamse marathon van start gaat, was het nu al niet makkelijk om bij het Topsportcentrum te komen. Maar gelukkig was iedereen op tijd aanwezig. Het is een toernooi voor alle leeftijden, dus er doen ook (jong) volwassenen aan mee. Dat maakt het wel bijzonder. Volwassenen die alles op alles zetten en dan toch soms (net) niet van onze jeugd kunnen winnen. Snelheid en conditie zijn dan sterker dan strategie. Sabel heren was pas om 17:30 aan de beurt, na degen en floret. Voor de niet-schermers was het slecht supporten, we mochten niet op de schermvloer komen. Iedereen was gekwalificeerd voor de eliminaties.

Dirk Jan verloor zijn 1e eliminatie helaas met 12-15 en werd hierdoor 18e. Kilian speelde in zijn 1e eliminatie tegen Rik en verloor ook met 12-15. Hij werd daardoor 20e. Quinton won zijn eliminatie met 15-4 van meneer Smit. Daardoor moet hij zondag verdere eliminaties spelen, Zijn eerstvolgende tegenstander is door loting bepaald. Robbert Goossens. De regerend kampioen sabel heren. Alles is mogelijk...

Hier zijn de foto's van dag 1.

Lekker vroeg op weg, voor de drukte en afzettingen voor de marathon. Als tussendoortje was er een oefening van de scheidsrechters die met hun Oger kleding een modeshow moesten doen. De mooie pakken deden het goed en de dame en heren hadden er zichtbaar schik in.

Om 10:00 begon de eliminatiewedstrijd van Robbert Goossens en Quinton Faas met Remco Middelveld als scheidsrechter. Met de minuut pauze bij 8 punten had Quinton er 3 gehaald. De einduitslag was 15-6 voor Robbert. Quinton werd hierdoor 16e van het toernooi met voor heren sabel 23 deelnemers. Later die dag is Robbert 1e geworden.

Hier de foto's van de 2e dag.

SportoriŽntatiedag ‘Bijzondere Sporten voor Unieke Mensen’, 6 april 2014

APELDOORN - Surtout was deelnemer van dit bijzondere evenement georganiseerd door de Apeldoornse sportraad:

Onder het motto ‘Sport is voor iedereen!’ vond op zondag 6 april 2014 de eerste editie van de sportoriŽntatiedag ‘Bijzondere Sporten voor Unieke Mensen’ plaats in het Omnisport Apeldoorn. Een sportevenement georganiseerd door verschillende vrijwilligers van organisaties die betrokken zijn bij de doelgroep ‘mensen met een speciale sportvraag in de begeleiding’.Op de sportoriŽntatiedag werden door 20 verschillende sportorganisaties clinics aangeboden.Daarnaast kregen de ruim 400 bezoekers de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de informatiekramen. Dit met het doel om de bezoekers te stimuleren om naderhand daadwerkelijk te gaan sporten bij een sportorganisatie.

Willem was bezoeker en maakte foto's. Er is ook een facebook pagina van dit evenement.

36e Schermtoernooi Challenge Wratislavia, Polen, 31 maart 2014

WROCŁAW - 's Ochtends om 06:00 reden we met een grote bus naar Polen om aan de 36e editie van de 'Challenge Wratislavia' mee te doen. Dat lijkt vroeg, maar er gingen schermers en ouders mee die nog veel eerder uit bed moesten. Ik hoorde iets van 02:30... gekkenwerk!

Dit keer bestond de groep uit leden van Deropement Zutphen, PSV Eindhoven, Rapier Tilburg en Surtout Apeldoorn, aangevuld met begeleiders en coaches: totaal 23 mensen. De reis was lang, maar de bus was ruim, dus we hebben ons prima vermaakt. Onderweg zijn we nog van de weg gehaald voor een politiecontrole. Ze wilden al onze identiteitspapieren zien. Gelukkig had iedereen die bij zich en konden we ook snel weer verder rijden. Het was na zessen dat we bij het hostel aankwamen, daar werden de kamers verdeeld en kon iedereen zijn bagage wegbrengen.

Nadat iedereen zich voldoende had opgefrist zijn we wandelend naar restaurant Sphinx gegaan. Daar was echter de verdieping voor groepen zo vol met andere schermers, dat we aan kleine tafels beneden kwamen te zitten. Ook prima plek, gezellig gepraat en lekker gegeten.


Dag 2 begon met een door de begeleiders gesmeerd ontbijt in een geÔmproviseerde eetzaal(tje). Het heeft allemaal goed gesmaakt, getuige de lege borden. Aansluitend met de bus naar de schermzaal, vast sfeer proeven en schermattributen kopen. Daarna bezochten we het museum met 1 schilderij. Iedereen kon het verhaal in het Nederlands volgen, ik vond het daardoor nog leuker en interessanter! Hierna met de bus terug naar het hostel. Daar heeft de eerste helft van de schermers een individueel gesprek gehad met de coach om zo doelen voor de wedstrijd te stellen en die ook later terug te lezen en weer aan te vullen. De rest van de middag hebben we ons goed vermaakt op het marktplein, Er waren living statues maar er was ook een bellenblazer met hele grote zeepbellen. 's Avonds aten we bij een restaurant met een Georgische keuken. Het was betaalbaar en ze hadden voldoende plek voor ons, maar bovenal was het verrassend lekker! Na dit diner was er nog plek voor een ijsje. De lokale McDonald's werd bezocht. Even uitzoeken wie wat wil, later bleek dat deze vestiging slechts 2 smaken McFlurry had. Toch zijn alle liefhebbers blij gemaakt met een smakelijk ijsje. Eenmaal weer in het hostel nog even de laatste individuele gesprekken en daarna op tijd naar bed!


Dag 3, de toernooi dag. Op tijd ontbijten en naar de schermzaal om zo de rust te hebben om de eerste schermers voor te bereiden. Dit keer schreven zich 2190 schermers in uit 26 verschillende landen. Dat is verdeeld over het hele toernooi (dat 4 dagen eerder begint met 2 dagen degens en 2 dagen floret). Dit jaar kwamen er meer schermers uit het buitenland (1159) dan uit Polen (1031). De uitslagen zijn hier te vinden.

Vol goede zin begon iedereen aan de poules. Quinton schermde in de poule jongens sabel 1999/2000 tegen nummer 63, daar maakte hij 2 punten, tegen nummer 125, daar won hij van. Nummer 27 gaf slechts 3 punten weg en tegen nummer 5 kon Quinton slechts 1 punt maken. Tenslotte de wedstrijd tegen de nummer 71 verloor Quinton met 4 punten. Al met al 1 gewonnen en 5 verloren. Goed voor een 99e plek, boven de 95e plek gingen de schermers door voor de eliminatiewedstrijden. Voor Quinton was het helaas afgelopen...

Met de andere schermers van ons team verliep het op soortgelijke wijze, anderen hadden kwamen verder. Zo is Dirk Jan op de 82e plek geŽindigd, na een gewonnen poule, maar een verloren eliminatie (8-15) van de Russische Andrey Syslov. Tim en Alexander van Deropement eindigden respectievelijk op plek 111 en 102. Tim (PSV) eindigde op de 127e plek. Bente (Deropement) tenslotte, die heeft heel wat eliminaties gespeeld en kwam daarmee op de 28e plek. 1e eliminatie tegen de Duitse Erik Jantzen (15-8), 2e eliminatie tegen de Hongaarse Richard Romzsa (15-12). 3e eliminatie tegen de Britse Jamie Craze. Daar verloor Bente nipt met 15-14. Geen echte overwinning voor Jamie naar mijn mening, maar in dit spel voldoende. Bente haalde met zijn 28e plek van de 135 spelers een score van 20.7% en daarmee de hoogste van de Nederlanse sabreurs. In deze groep jongens sabel 99/00 deden in totaal 135 schermers mee.


Enli won de poule meisjes sabel 2001/2002. In haar eliminatie moest ze het echter opnemen tegen de Poolse Emila Rowińska. Enli haalde nog 7 punten, maar dat was niet genoeg, Emila won met 12 punten en daarmee was voor Enli dit toernooi klaar. Enli eindigde op de 34e plek, haar groep bestond uit 75 schermers.

Bo en Laura (Rapier) deden aan de poule meisjes sabel 1999/2000 mee. Zowel Bo als Laura lukte het niet om de poule te winnen. Bo werd 75e en Laura 81e van de 92 schermers in deze groep. Als je plaatsing hoger was dan 64, dan mocht je nog aan de eliminaties meedoen.


In de categorie jongens sabel 2001/2002 deden Bote en Jonas (beide van PSV), Daan Weber (Holland Schermen) en Daan (Rapier) mee. Alle vier kwamen ze in de poule uit boven de ondergrens en mochten dus allemaal aan de eliminaties meedoen.

Jonas had de eerste eliminatie vrijstelling en speelde daarna tegen Daniel Yeremenko. Die was te sterk, de uitslag was 6 voor Jonas en 12 voor Daniel. Jonas eindigde dit toernooi op de 49e plek.

Bote had ook vrijstelling en duelleerde daarna met Egor Golod. Bote maakte 5 punten en Egor 12, dus eindigde hiermee voor Bote op de 46e plek deze 36e editie van 'Challenge Wratislavia'

Daan van den Busken vond de Poolse Ksawery Czajkowski als tegenstander in zijn eerste eliminatie. Hij verloor echter met 8-12. Hier viel het doek voor Daan. Hij eindigde hiermee op de 70e plek van zijn groep.

Daan Weber is in dit toernooi al op floret uitgekomen. Hij wil echter ook graag op degen spelen. Hij had zoveel punten gewonnen in de poule dat hij vrijstelling kreeg van de 1e eliminatie. In de 2e eliminatie won hij van de Russische Oleg Saichenko met 12-9. De 3e eliminatie tegen eveneens de Russische Andrey Knyzev verloor Daan echter met 10-12. Hij eindigde hiermee op de 20e plek; de hoogste notering van sabel Nederland op dit toernooi, procentueel gezien net iets lager dan Bente. In totaal deden er 100 spelers mee in deze leeftijdscategorie.

Omdat er geen podiumplekken voor ons inzaten en het nog relatief lang zou duren voordat de finales gespeeld werden, kozen de schermers unaniem om de finale niet te zien, maar terug naar het Hostel te gaan.


Dag 4, de thuisreis. Georges had een bakker gevonden die de broodjes zou gaan leveren voor de lunch op de terugweg. Het kleine winkeltje had echter geen 60 broodjes op voorraad, maar kon dat wel snel afbakken. Dus om 07:00 vertrokken we met de bus naar Nederland met een groot krat met 60 heerlijke, nog na-dampende verse broodjes. De paar dagen waren heel zwaar geweest, waardoor alle schermers - op 1 na - de eerste 2 uur van de thuisreis niet wakker konden blijven. Dat gold ook voor veel van de begeleiders en coaches... Later die dag vielen er vaker mensen in slaap, sommige daarvan kregen een Jigglypuff gezichtsbehandeling, wat tot veel hilariteit zorgde.

Ook nu weer trokken we de aandacht van het Duitse politieapparaat. Nu was het de douane die de papieren van de chauffeur wilde zien. Die waren keurig in orde, dus we mochten ook nu weer gewoon verder rijden.

Bij een stop op een parkeerterrein had de buschauffeur de motor per ongeluk op contact laten staan. Daardoor was de accu leeggelopen en wilde de motor niet meer starten. Hij legde het netjes uit en vroeg de kinderen te helpen door de bus aan te duwen. Met zo'n grote groep gaat dat heel gemakkelijk was zijn ervaring. Had ik al verteld dat het vandaag 1 april was? Maar goed, het duwen viel wel tegen want de bus stond op de handrem. De kinderen namen het grapje goed op en sprongen vrolijk weer in de bus, klaar voor de laatste paar honderd kilometer. Vanaf de Nederlandse grens konden we weer goed communiceren met het thuisfront om de aankomsttijd door te geven aan de ophalers.


Onderandere Tunghai en ik hebben foto's gemaakt. Er was veel te zien en te beleven de afgelopen dagen, dus het zijn er weer veel geworden. Een samenvatting van alle foto's is hier te vinden: top 16 foto's.

Alle foto's vind je hier: 1e dag2e dag3e dag en de 4e dag

24e Internationale Willem Eggert toernooi, 16 maart 2014

PURMEREND - Dirk Jan en Quinton deden mee aan dit kwalificatietoernooi voor de Nederlande Kampioenschappen voor senioren. Er waren nog 11 deelnemers op sabel: 1 Columbiaan, 1 Belg en de rest uit ons land. 3 Dames en de rest heren. Alle leeftijden in 1 toernooi: vanaf 14 tot 45+ jaar.

Dirk Jan en Quinton begonnen in 2 verschillende poules. Tegen allemaal grotere, volwassener en meer ervaren tegenstanders. Ze eindigden na deze poule respectievelijk op de 12e en 10e plek. Dirk Jan speelde in de eliminatie tegen Martijn Polak. Het eindigde met 15/11 voor Martijn. Dirk Jan was hierdoor uitgeschakeld. Quinton speelde in de eliminatie tegen Marijn de Jong. Quinton overleefde door met 15/14 te winnen. Hij mocht nog een eliminatie spelen: tegen Sophie Smits. Die tegenstand was te groot, hij verloor met 10/15. Ook voor Quinton was het nu afgelopen. Dirk Jan behaalde op dit N.K. senioren kwalificatietoernooi een 12e plek, Quinton eindigde op de 8e plek. Het was een goede oefening voor schermen op dit niveau. Er zijn ook een paar foto's gemaakt.

Gele Ridders sabeltoernooi, 15 maart 2014

ARNHEM - Schermvereniging Scaramouche in Arnhem heeft op 15 maart voor het eerst het Gele Rijders Toernooi georganiseerd. Het is was inderdaad zoals al op de uitnodiging vermeld stond een laagdrempelig toernooi met veel jonge deelnemers. In totaal werden maar liefst 4 poules gevuld met Kuikens. Voor veel kinderen was het hun eerste ervaring met elektrisch schermen en dat was goed te merken. Er was behoorlijk wat hulp nodig om alle schermers steeds aan en af te koppelen. Drie leden van Surtout waren van de partij, allen ingedeeld bij de Benjamins. Justin en Antonie zaten in de ene poule, Enli in de andere. Na de eerste ronde werden alle Surtout leden ingedeeld in de A-poule en na nog eens drie wedstrijden kwam Enli als winnares uit de bus, Justin en Antonie werden gedeeld 3e. Alle Surtout deelnemers stonden dus op het podium! Maar het belangrijkste is dat ze een hele leuke en leerzame ochtend hebben gehad. De beloning bestond uit een lekkere pannenkoek en een medaille.

Dit verslag is gemaakt door de moeder van Antonie. Erg fijn, zo'n live verslag! Heel erg bedankt hiervoor! Bekijk hier de eerste foto's,

6e Internationale Delftse Tegeltjestoernooi, 23 februari 2014

DELFT - De dag begon vroeg: het appŤl voor heren sabel was om 09:00. Dirk Jan en Kilian reden met Yvonne en Ria naar dit dubbele toernooi: senioren individueel en senioren equipe. Het leeftijdsverschil en de hoeveelheid jaren schermervaring was veelal groot, daardoor waren de partijen stuk voor stuk grote uitdagingen ťn erg leerzaam. Dirk Jan zat - net als Kilian - in een poule met een grote variŽteit aan tegenstanders: van vergelijkbare schermmaatjes tot Nederlands kampioenen. Hierdoor kwam Dirk Jan op de 25e plek en Kilian op de 23e. Er deden 32 deelnemers mee. Iedereen ging door naar de eliminatie's. Dirk Jan moest het opnemen tegen Rik Adema. Helaas was Rik een maatje te groot voor Dirk Jan. Rik won met 15/2. Kilian kwam uit tegen schemmaat Rik Theijssen. Rik won van Kilian met 15/6,

's Middags waren de equipe's aan de beurt. Dirk Jan speelde in het team met Max en Tim (allebei van Deropement), Kilan speelde in het team met Rik (Scaramouche) en Matthijs (Deropement). De tegenstanders waren ook nu weer van verschillende kalibers, dus heel leerzaam om tegen te spelen. Uitslagen van de equipes zijn nog niet bekend.

Hier komen (later) de foto's. Hier de link naar de organisatie (nu nog van 2013).

Bezoek aan de oudste schermvereniging ter wereld, 15 februari 2014

GENT - Al in het gedicht bij de Sinterklaascadeautjes stond dit bezoek reeds aangekondigd: een bezoek aan 's werelds oudste nog bestaande schermvereniging: Sint-Michielsgilde in Gent, BelgiŽ. Om 9:00 reden we met 5 auto's en 28 personen richting Gent. Onderweg werden we verrast op een Belgische wafel met slagroom! Ook was er een smoothie en koffie en thee. Na wat parkeerperikelen in Gent begonnen we met een bezichting van kasteel Gravensteen.

Daarna deden we een speurtocht in Gent. We werden door de binnenstad naar de schermzaal van Sint-Michielsgilde geleid: de bovenzaal van de Lakenhalle. Aldaar bezichtigen we eerst het museum waar allerlei zaken uit de 400 jaar oude historie van deze schermvereniging te zien waren. Ook hebben we als Nederlandse schermclubs Surtout en Deropement een fraai aandenken overhandigd. Onze gastheer: Servaas Breyne van de schermvereniging was blij verrast met dit cadeau en vertelde dat hij er een mooie plek voor zou regelen.

Hierna was er tijd voor een schermtraining van deze Servaas, die op hoog niveau geschermd heeft en nu een van de trainers van deze schermvereniging was geworden.

Het laatste onderdeel van deze dag was aangebroken: de bekendste Belgische culinaire warme maaltijd: Vlaamse Frites! Yvonne had een restaurant gevonden waar we met ons 32-en in konden. Als toetje hadden we een traktatie van Hans, hij was deze dag jarig en werd door ons luid bezongen.

Moe maar heel voldaan begonnen we aan de terugreis. Onderweg spoelden we bijna weg door een enorme plensbui - kort maar heel hevig. Rond 21:00 waren we weer thuis en zat ons avontuur erop.

Secretaris Yvonne en voorzitter Ria: hartelijke dank voor de geweldige organisatie en Georges, bedankt voor de begeleiding, de speurtocht en het leuke idee!

Alle foto's verzamelen we hier. Hier de foto's die Georges gemaakt heeft. En hier de foto's die de man van Astrid gemaakt heeft. Lammert, Georges en Michiel: hartelijke dank voor de fraaie foto's!


Jeugdpuntentoernooi, 8 februari 2014

EDE - Wie heeft hier iets leuks over te melden, of een sfeer impressie? Wie weet er wie er van Surtout een diploma kregen?

Hier de foto's van Willem.

Jeugdpuntentoernooi, 14 December 2013

APELDOORN - Het was een druk bezochte JPT, met veel deelnemers van onze eigen club. Er moesten maar liefst 24 lopers in deze zaal, en dat was best vol...Kilian hielp onze leden die voor het eerst aan een JPT meededen met uitleg hoe alles in zijn werk zou gaan. Er was ook deze JPT een loper voorbereid voor het rolstoelschermen.
Vanwege het grote aantal deelnemers van onze club moesten we als club ook veel scheidsrechters leveren. Deze keer waren het Bas, DirkJan, Kilian en Quinton.
Er zijn deze middag 200 broodjes kroket en frikandel verkocht. Af en toe sloegen de stoppen door, maar de kantinedames bleven koelbloedig...
De omroepinstallatie ging kapot; gelukkig kon de vader van Dirk Jan als omroeper met luide stem iedereen de juiste loper wijzen.
Hier zijn de foto's gemaakt door de vaders van Janessa en Justin.

Jeugdpuntentoernooi, 16 November 2013

WARNSVELD - Sinterklaas deed zijn intocht waardoor het lastig werd precies op tijd te komen. Toch nog net op tijd kon de elektrische apparatuur worden opgesteld. Meer beschrijving en foto's volgens misschien nog - wie heeft er foto' gemaakt en wil mij die sturen?

Willy-Schlegelmilch-Gedšchtnisturnier - Duitsland, 10 November 2013

BERGHEIM - 6:15 vertrek uit Apeldoorn, om precies 2 uur later aan te komen in Bergheim. Daar schermt Kilian samen met Mathijs van Deropement en Rik van Scaramouche een equipe. Dat zijn wedstrijden waarbij clubs en landen tegen elkaar uitkomen met in iedere equipe 3 schermers. Deze wedstrijden gaan tot 45 punten, waarbij er met iedere 5 punten van schermers gewisseld word. Het enige team uit nederland speelde lekker en haalde daarmee een 11e plek van de 16 deelnemende equippes.

Jeugdpuntentoernooi, 19 oktober 2013

WOERDEN - Bij dit door de schermvereniging Gouda georganiseerde JPT waren maar liefst meer dan 100 schermers aanwezig! Willem heeft foto's gemaakt, dank daarvoor! Hier kun je de foto's bekijken.

16e "Flemisch Open" sabel schermtoernooi, 19 oktober 2013

GENT - Het was nog een hele rit, maar omdat er dit jaar zo weinig toernooien bij ons in de buurt worden gespeeld, zijn we toch maar gegaan. Enli, Dirk Jan en Quinton waren van de partij. Op dit toernooi, voor de 16e keer op rij georganiseerd door de oudste schermclub ter wereld (dit jaar bestaan ze 400 jaar!), worden de normale individuele wedstrijden gespeeld, maar ook de equipe wedstrijden waarbij ploegen schermers hun land verdedigen. De sporthal was lekker ruim en mooi opgezet, het was prettig vertoeven voor zowel de schermers als de ouders en familie. Dirk Jan en Quinton speelden heel goed in de 1e poule. Er werd nog een 2e poule geschermd. Vreemd genoeg werden daarmee de resultaten van de eerste poule niet meegenomen. Beide jongens kregen vrijstelling voor de 1e eliminatie. De 2e eliminatie werd door beide jongens gewonnen. In de 3e eliminatie werd Quinton uitgeschakeld met 15-14. Hij werd daarmee 8e. Dirk Jan daarentegen won die 3e eliminatie en ging door naar de halve finale. Daarin speelde hij tegen voor Singapore uitkomende Ywen Lau. De wedstrijd werd gespeeld op de fraai aangeklede wedstrijdloper. Zij speelde heel sterk en won daarmee deze wedstrijd met 15-13. Dirk Jan eindigde daarmee op een gedeelde 3e plek. Hier mijn foto's en de filmpjes. De foto's van Tunghai staan hier.

Internationaal sabel bekertoernooi Duitsland, 5 oktober 2013

MULHEIM AN DER RUHR - Met Dirk Jan, zijn vader en Quinton naar het 2-daagse sabeltoernooi. Geweldig om te zien dat er hier zoveel sabelschermers komen, terwijl normaal de degen- en floret-schermers - qua  aantallen - de overhand hebben. Dirk Jan en Quinton zaten in 2 verschillende poules. Best goed gespeeld, maar helaas al in de 1e eliminatie uitgeschakeld (Dirk Jan met 9 - 10 en Quinton met 8 - 10). Dit toernooi kent echter de 'hoffnungslauf'. Hierin strijden de verliezers verder. Als de je dat blijft winnen, val je vanzelf weer in de prijzen. Pas na het spelen van ieders 3 partijen zijn onze jongens uitgeschakeld. Door de punten die ze hebben gescoord haalde Dirk Jan de 6e en Quinton de 8e plek. Geen beker, maar wel een fraaie oorkonde. Natuurlijk ook meteen de behaalde resultaten in het KNAS schermpaspoort laten bijschrijven.

Hier wat foto's van beide heren. Voor analyse van de partijen ook nog filmpjes.

Coda - kinderboekenweek, 5 oktober 2013

APELDOORN - Ook waren wij uitgenodigd om de schermsport te promoten op de opening van de kinderboekenweek. We hadden een zaaltje waar we mini-clinics hebben gegeven. Beneden in het gebouw konden de kinderen met een geblindeerd masker en een mini-sabeltje spekjes prikken. Deze stand werd bemenst door de moeders. Natuurlijk konden we dit niet zonder de fantastische hulp van kinderen en ouders. Ook mochten we een prachtige demonstratie geven. Ria vertelde de aanwezigen onderwijl alle wetenswaardigheden van de schermsport en onze vereniging. De eerste partij werd gespeeld door Dorien en Brendan waarbij Bas scheidsrechter was. De tweede partij werd op wedstrijdniveau gedemonstreerd door Bas en Peppijn. Ook waren we blij met de hulp van Aize, want hij gaf samen met de andere kinderen leuke clinic's onder begeleiding van Debbie en Yvonne. Een paar foto's staan hiernaast in de twitter, anderen volgen nog.


Barbecue, 4 september 2013

APELDOORN - Heel mooi weer, veel leden en een opperbeste stemming: allemaal ingrediŽnten voor een geslaagde barbecue! Ok, de voorbereiding doet ook veel, want die was ook perfect. Iedereen heeft lekker gegeten en zich prima vermaakt, Hier een paar foto's met een sfeerimpressie van deze traditionele barbecue.

Brassard toernooi, 10 juli 2013

APELDOORN - Op deze avond zijn heel veel partijen geschermd waarbij iedereen iedereen kon uitnodigen. Nadat iedereen 15 wedstrijden geschermd had, zijn de resultaten verwerkt op zo'n manier dat iedereen kans zou kunnen maken op de wisselbekers door handicaps te geven aan de ervaren schermers. Op deze nieuwspagina een langer verslag. En hier staan ook de foto's. (laatste foto-update: 21/7)

Brassard examens, 3 juli 2013

APELDOORN - Vandaag gingen voor theorie en praktijk 6 leden voor het gele brassard en 7 voor de rode brassard. 8 Leden deden het praktijkexamen van de blauwe brassard. Voor geel en rood was iedereen geslaagd. En voor de praktijk van het blauwe gedeelte waren er allemaal goede voldoendes. Het was een avond afgesloten met allemaal blije gezichten! En door de hulp van diverse ouders was het een geslaagde avond.

De foto's en filmpjes van de vader van Job staan hier

Nederlands Jeugdschermkampioenschappen 2012/2013, 22+23 juni 2013

DUIVEN - Verdeeld over 2 dagen werden alle wedstrijden gespeeld voor het njk. Op dag 1 deden Bo, Peppijn, DirkJan, Quinton en Kilian mee. Dag 2 waren Enli, Justin, Bas en weer DirkJan, Quinton en Kilian aanwezig. Je mag namelijk ook in een hogere leeftijdsgroep meedoen, vandaar de dubbele deelname. De klikbare namen verwijzen naar de KNAS ranglijsten.

Er was alleen toegang voor de schermers en de coaches op de schermvloer, alle anderen moesten op de tribune zitten. Dat vond ik lastig, want de afstand was daardoor zo groot, dat ik niemand kon aanmoedigen. Ook de foto's zijn daardoor met een telelens van boven gemaakt.

Maar de resultaten van onze club op het njk waren heel goed! De eerste dag slaagde Bo erin een gedeelde 3e plaats te veroveren. En Quinton lukte het om op de gedeelde 3e plaats komen in zijn eigen leeftijdscategorie. Kilian speelde in een hogere leeftijdscategorie en behaalde daar de 3e plaats. DirkJan en Peppijn werden helaas al in een eerdere eliminatie uitgeschakeld. Ze eindigden respectievelijk op de 5e en 10e plaats.

De 2e dag lukte het Enli om alle andere meisjes van haar poule achter zich te laten en veroverde daarmee de 1e plek! Justin eindigde ook op de 1e plek, dus goud voor Justin! Helaas hadden de andere Surtout schermers minder succes. Alle jongens werden in een eliminatie uitgeschakeld voordat ze voor edelmetaal in aanmerking kwamen. Kilian eindigde op de 6e plek, Quinton werd 9e, Bas 11e en DirkJan 13e.

Hier de uitslagen voor sabel van het hele njk op de site van de KNAS.

Hier de foto's en filmpjes van beide dagen. Vanaf foto 172 zijn ze door Tunghai gemaakt.

Hier de uitslagen van de verenigingsbeker: de prestaties van alle deelnemende schermverenigingen waarbij we op de 7e plek van de 31 zijn geŽindigd, een prestatie van formaat!. 

9e Jeugd Korenbloemtoernooi, 1 en 2 juni 2013

WAGENINGEN - Zaterdag speelden Kilian en Bas. Tijdens de eerste eliminaties zijn ze uitgeschakeld en konden op tijd naar huis. Bas werd 5e, Kilian 6e. Er speelden 10 schermers mee in deze poule, 1 jongen heeft vanwege een verzwikte enkel voortijdig moeten opgeven. Zondag zag het bijna zwart van de Surtout schermers: Enli, debuterende Bo, Kata, Dirk Jan, en Quinton. Peppijn was helaas ziek en kon niet meedoen. Hans was meegekomen als scheidsrechter.

Enli zat in een zware poule en lag er helaas al snel uit, ze eindigde in de samengevoegde benjamins/kuikens op de 11e plek. Bo en Kata speelden in een eliminatie tegen elkaar. Het was spannend tot op het eind, want Bo wist het op 15-14 te maken. De partij erna was tegen de nummer 1 van deze pupillen dames, daar verloor ze van. Met als gevolg dat Bo nummer 3 werd (en op het podium een medaille in ontvangst mocht nemen) en Kata nummer 5 werd..

Bij de jongens was een soortgelijk drama gaande. Dirk Jan moest in een eliminatie tegen Quinton en verloor met 12-15. Daardoor mocht Quinton verder en moest hij tegen de winnaar van de pupillen heren schermen: Bente. Quinton heeft heel goed geschermd, want hij heeft maar liefst 12 punten weten te halen in de partij tegen deze hele sterke speler. Bente moet het zwaar gehad hebben, want het verschil was maar klein. Daardoor kwam Quinton op het podium met een 3e plek en is Dirk Jan 5e geworden.

Hier de uitslagen, een link naar de foto's de filmpjes staan aan het einde.

Internationaal sabel schermtoernooi TSV Bayer, Duitsland, 4-5 mei 2013

DORMAGEN - Zondag al heel vroeg op pad om het appel van 09:00 te halen. Het is deze keer ook weer op het grote sportcomplex van Bayer's chemische plant in Dormagen. Gisteren waren Kata, Dirk Jan en Quinton van onze club van de partij. Vandaag zijn Bas en Kilian aan de beurt. Zondag valt er in de eerste poule niemand van ons af. Helaas na de 2e poule zijn we uitgeschakeld. Van de schermers uit Zutphen en Arnhem vallen Bente en Rik na hun 1e eliminatie uit. We kunnen allemaal naar huis. Op de zondag heb ik foto's en filmpjes gemaakt, die vind je hier.

Lotto NK Senioren 2013, 20 en 21 april 2013

ROTTERDAM - Ondanks dat dit een (gesponsord) toernooi is voor senioren, mogen er ook ook jeugdleden aan mee doen. MaÓtre Georges heeft een aantal jeugdleden geadviseerd om aan dit toernooi mee te doen, voor oefening met een groot en zwaar toernooi als voorbereiding op de komende NJK. Zo reden we zaterdagmiddag om 3 uur met Bas, Dirk Jan en Quinton naar Rotterdam. De sportzaal was in het topsportcomplex vlak bij het voetbalstadion. In de poule werd Dirk Jan jammer genoeg uitgeschakeld, Quinton net niet, terwijl Bas zo goed speelde dat hij een vrijstelling kreeg! In de daaropvolgende eliminatie won Quinton met 15-10 van Quinn. De dag was voorbij en Bas en Quinton moesten zondag terugkomen om hun volgende eliminatie te spelen. Er is geloot wie welke tegenstander zou krijgen. Bas moest tegen Nico Speelman en Quinton tegen Mike Goedhart (nr. 2 op NK 2012). Hier de foto's van de 1e dag.
Vanwege een voetbalwedstrijd op zondag begonnen de wedstrijden al lekker vroeg: 8 uur melden bij de inschrijving en 9 uur wedstrijd.
Het niveauverschil was groot, zoniet erg groot. Bas verloor met 4-5 van Nico en Quinton met 2-15 van Mike. Een hele ervaring rijker en nog lekker vroeg op de zondag ochtend konden ze de schermzaal verlaten. Het was klaar. Ik heb van deze dag geen foto's.
ps. op dit toernooi: Degentitels 2013 voor Kelly Boone en Bas Verwijlen , Florettitels 2013 voor Saskia van Erven - Garcia en Max Janssen, Sabeltitels 2013 voor Sera Palings en Robbert Goossens.

Schermtoernooi Challenge Wratislavia, Polen, 25 maart 2013

WROCŁAW - met een gevoelstemperatuur die misschien wel 30 graden lager was dan vorig jaar, reden we met 2 busjes naar polen. Dit keer gingen er 15 mensen mee: 8 schermers (oa. Enli, Kata, Dirk Jan, Bas en Quinton), 2 coaches, een scheidsrechter en 4 ouders. Zaterdag reden we naar Wrocław, zondag veel rust en een dwergenspeurtocht op het mooie marktplein.Maandag de wedstrijd en dinsdag weer 10 uur in de bus op weg naar huis
Enli scoorde 48%, Kata 66%, Dirk Jan 58% en Quinton 93%. Uitleg hierover staat in het verslag op het nieuwsoverzicht. Foto's: the best of, dag 1, dag 2, dag 3, dag 4 en de filmpjes.

Kentener Krokodil Duitsland, 20 januari 2013

BERGHEIM - In Duitsland was het flink aan het sneeuwen, de reis was door een prachtig besneeuw landschap. Ondanks dat waren er 4 nationaliteiten aanwezig: Duits, Belgisch, Nederlands en Engels. Onze jongens vonden het leerzaam om tegen engelse tegenstanders te strijden, dat hadden ze nog nooit gedaan. Dirk Jan overleefde 2 eliminaties en eindigde op de 8e plek. Quinton helaas 1 eliminatie minder, hij werd 10e. Er zijn 24 deelnemers op komen dagen, er hadden zich 36 deelnemers aangemeld. Misschien was het de sneeuw...

Jeugdpuntentoernooi, 19 januari 2013

ALMERE - Wie heeft een klein stukje tekst en een paar foto's?

Jeugdpuntentoernooi, 15 december 2012

APELDOORN - Het traditionele december toernooi, hťt moment om een JPT uit te proberen en kijken of het ook iets voor jou is. Direct na de opening is er een minuut stilte gehouden uit respect voor grens- en scheidsrechters. Indrukwekkende stilte.
Na de diplomauitreiking is er snel begonnen met het schermen. Er zijn heel wat partijen gespeeld vandaag, vaak 2 direct achterelkaar! Er is ook nog een ongeluk gebeurd, voor het eerst dat ik het meemaak. Daan zijn knieschijf is een soort van uit de kom geraakt. Enorm pijnlijk. De broeder van de ambulance kon de knieschijf samen met Daan terugdrukken, toen verdween de ergste pijn. In het ziekenhuis zijn er foto's gemaakt, die lieten zien dat er geen breuk, scheur of andere schade is opgelopen. Wel moet Daan nog 4 tot 6 weken met een brace lopen om de spieren en pezen weer tot rust te laten komen. Hier foto's van het toernooi. Vanaf foto 81 is het fotowerk van Lammert, vanaf 155 van Tunghai. Via deze link zijn een aantal filmpjes te zien van wat partijtjes.

Internationaal sabeltoernooi Duitsland, 29 en 30 september 2012

M‹LHEIM an der RUHR - In precies 1 uur en 30 minuten rijd je vanaf Apeldoorn naar deze ruime, moderne sporthal. Alles was weer goed geregeld: verschillende lekkere cakes, salades en fruit gemaakt door de ouders van deze schermvereniging, materiaalcontrole, verkooppunt van Artos en zelfs tweetalige omroepers (de/nl). Onze leden Dirk Jan en Quinton waren zaterdag aan de beurt, Bas en Kilian zondag. Het leuke van dit toernooi is dat ze herkansingen kennen. Lig je er bij een eliminatie uit, dan kun je door 2 x een herkansing te winnen weer met de eliminaties meedoen. Uiteindelijk zijn Dirk Jan en Quinton 9e en 5e geworden (van de 28 deelnemers in hun leeftijdcategorie). In de leeftijdcategorie van Bas en Kilian speelden in totaal 84 sabreurs mee. Om tot de eliminaties te komen moesten er 52 afvallen. Daarvoor zijn er 3 poules gespeeld. Bas viel uit de 2e poule en Kilian in de 3e. Kilian is 39e geworden. Hier zijn de foto's van de eerste dag.

De Gulden Klauw BelgiŽ 22 september 2012

SINT-NIKLAAS -  Het ging met onze 2 jongens heel verschillend: Dirk Jan won slechts 1 wedstrijd in de poule, terwijl Quinton er slechts 1 verloor. Helaas kwam Quinton al meteen de 1e eliminatie niet door, waardoor hij naar huis kon. Dat was jammer. Dirk Jan echter won van zijn tegenstander. Vervolgens won hij van Quintons tegenstander. De wedstrijd daarna was tegen Bente, een bekende van schermverening Deropement die nog een jaar in deze leeftijdscategorie zit. Het was een hele strijd, waarbij Dirk Jan er nog 8 punten uit heeft weten te slepen. Hierdoor eindigde Dirk Jan op een gedeelde 3 of op de 4e plek. De definitieve uitslag moet nog komen. Hier zijn de foto's met moeilijke belichting in de schermzaal.

Jeugdpuntentoernooi, 15 september 2012

ALMERE-HAVEN - Het eerste JPT na de zomervakantie georganiseerd door fencingclubalmere. Veel leden zijn hier naartoe gereisd en hebben enthousiast meegespeeld. Justin kreeg zijn diploma voor het behalen van 250 punten. Er werd in 3 poules gespeeld. Er was tijd voor 2 rondes. Dus veel geschermd!  Hier de foto's. Update 19/9: de foto's van Tunghai zijn er ook bij geplaatst.

Jaarlijkse Barbecue, 29 augustus 2012

APELDOORN - Volgens jarenlange (4) traditie aan het begin van het nieuwe schermseizoen de jaarlijkse barbecue voor de leden. De opkomst was goed, de sfeer was ontspannen en gezellig. Iedereen heeft zin in een nieuw sportseizoen. Er zijn zijn nog wat foto's gemaakt. Die staan hier. De romantische sfeer op de eerste helft van de foto's word veroorzaakt door een vuile lens...

Break's clinic,  3 augustus 2012

LISSE - Ruud had hulp gevraagd bij zijn clinic voor kinderen van naschoolse opvang. Bas en Quinton zijn door Debbie heen en weer gebracht. Enli was er met haar vader. Die heeft het fotografisch vastgelegd. Ze hebben Ruud goed kunnen helpen. Het was een geslaagde clinic.

Jeugdpuntentoernooi, 24 juni 2012

NIJMEGEN - Toch nog een behoorlijk aantal leden zijn naar de Jan Massink hal gegaan om daar aan dit toernooi mee te doen. De vader van Janessa heeft foto's gemaakt en 3 wedstrijden gefilmd. Hartelijke dank daarvoor! Mochten er nog meer foto's gemaakt zijn, stuur ze mij, dan plaatst ik ze hier bij.
(Update 27/6: foto's van de vader van Enli bijgeplaatst)
(Update 28/6: filmpje van de vader van Justin bijgeplaatst)

Nederlands Jeugd Kampioenschap (NJK) 16 en 17 juni 2012

ALKMAAR - Hier hebben we het hele jaar naar toegewerkt! Je kunt meedoen met in je eigen leeftijdsklasse, maar je kunt ook een categorie hoger proberen... Deze dag werd Quinton 3e en Dirk Jan 5e bij de pupillen. Kilian werd 6e bij de junioren. Hier weer veel te veel foto's van deze 1e dag.

De zondag deden ook Enli en Kata mee. Enli werd 1e bij de kuikens en Kata eindigde 2e bij de benjamins. Quinton en Dirk Jan deden mee bij de benjamins en eindigden in de finale waarbij ze tegen elkaar moesten spelen. Dirk Jan stond in de rust voor, maar Quinton kwam terug en won deze super spannende partij. Kilian speelde bij de kadetten. Hij overleefde de halve finale niet. Daarmee werd hij 3e van de kadetten. Al met al een succesvol resultaat waardoor Surtout op de 7e plek eindigde met de vereniging. Met maar 5 schermers is dat een geweldig resultaat. Hier ook de foto's van deze 2e dag.
UPDATE1: 1 filmpje van Quinton en 4 filmpjes van Kilian ter analyse.
UPDATE2: aan het album van de 2e dag de foto's van de vader van Enli toegevoegd
UPDATE3: Hollandschermen heeft van iedere finalepartij een filmpje gemaakt en een interview met de winnaar. Kijk hier.

Korenbloemtoernooi, 2 en 3 juni 2012

WAGENINGEN - Op een hele rustige 1e dag van dit toernooi werden alle deelnemers op sabel bij elkaar in 3 poules gezet. Junioren, kadetten, pupillen en benjamins door elkaar en ook de jongens en de meisjes. Moesten met zijn allen 2 setjes prijzen verdelen... Vreemd, of ik begrijp het niet. Ik ga het navragen. Hier heel veel foto's van de 1e dag.

De 2e dag was het nat en koud buiten, dus prima weer om binnen te schermen! Deze dag was gans schermend Duitsland en Belgie naar Wageningen gekomen, dus lekker druk (helaas wel weinig kuikens)! Maar de reis naar Nederland maak je natuurlijk alleen als je denkt een goede kans te maken om hoog te eindigen, dus de tegenstand was behoorlijk groot. Dus heel leerzaam! Hier heel veel foto's van de 2e dag. Op de site van de stichting Korenbloemtoernooi staan hier de uitslagen. Update 6/6/2012: foto's van de prijsuitreiking aan Justin en Bas.

mini Klauw, BelgiŽ, 19 mei 2012

SINT-NIKLAAS - Dit keer een kleine uitvoering van het traditionele Gulden Klauw toernooi: de Miniklauw. Surtout deed het goed met een 2e en 3e prijs voor Dirk Jan en Quinton. Hier de foto's gemaakt door de vader van Dirk Jan.

Jeugdpuntentoernooi, 19 mei 2012

BAARN - Hier vond het JPT in mei plaats. Ik heb geen sfeerbeschrijving, want ik ben er niet bij geweest, maar aan de foto's te zien was het weer een vertouwde JPT. Willen - de vader van Janessa - heeft zijn foto's ter beschikking gesteld. Dank daarvoor!

Koninginnedag, 30 april 2012

BEEKPARK, APELDOORN - Op deze heerlijke lente-koninginnedag stond Surtout op de bekende plek in het Beekpark. Een legertje aan leden was in 3 ploegen van de partij om geÔntresseerden de eerste beginselen van het schermen bij te brengen met een heuse mini-clinic. Het was een succes! Veelal waren alle leden bezet met het geven van zo'n mini-clinic of de begeleiding van het tennisballen prikken of de electrische trefpop. Hier een collage aan foto's gemaakt door Tunghai.UPDATE 6/2/2012: 10 foto's toegevoegd gemaakt door Joop Texier die tussen 1955 en 1957 schermleraar is geweest en ons op deze dag in het park tegenkwam.

16e NŁrnberger Trichter internationaal sabeltoernooi, 28 april 2012

N‹RNBERG -Een toernooi voor gevorderde schermers. We togen met Dirk Jan, Bas, Kilian en Quinton naar deze Beierse stad. Na 8 uur rijden door regen en files kwamen we 00:05 in de jeugdherberg aan. Na een korte nacht en een lekker ontbijt naar de schermzaal. 's Morgens was het om 7 uur al lekker weer, later die dag werd het warmer dan 30 graden! De tegenstand door de deelnemers was groot. Bas kon zich daardoor helaas niet kwalificeren. Dirk Jan, Kilian en Quinton konden door de herkansing-eliminaties nog een aantal stappen in de ranglijst maken. Dirk Jan werd 14e en Quinton 11e. Kilian werd 1e door alle verdere eliminaties te winnen (de finale zelfs met 10-2). Hier weer wat foto's van dit toernooi.

Jeugdpuntentoernooi, 21 april 2012

UTRECHT - Er waren weer heel veel Surtout-leden naar deze sporthal gekomen. De organiserende schermverening Pallos deed dit voor het eerst. Dat de loperverdeling wat rommelig verliep, was waarschijnlijk omdat de vaste indeler er niet was en het daarom wat minder optimaal verliep. Uiteindelijk is alles goedgekomen en kon er fijn geschermd worden. Tunghai, de vader van Enli heeft geholpen met scheidsrechten bij floret en Hans bij de sabel. Heren bedankt, zonder jullie kunnen we niet met zoveel leden medoen aan deze toernooien! Hier de foto's van deze middag.<< updated link naar foto's (25/4)

Schermtoernooi Challenge Wratislavia, Polen, 26 maart 2012

WROCŁAW - Dit jaar hebben: Enli, Dennis, Dirk Jan, Quinton en Kilian aan het internationale schermtoernooi in Wrocław in Polen deelgenomen. Samen met Georges, Remy, 3 begeleidende ouders van onze club en nog 1 coach en 2 begeleiders van Georges schermvereniging uit Zutphen. Totaal waren er 17 schermers uit onze twee verenigingen. Het was natuurlijk voor de nieuwkomers heel erg spannend om met zo'n giga toernooi (24 lopers in een grote sporthal) mee te doen. Er is door onze leden goed geschermd, al waren vooral de Russen en Polen sterker. Zij bezetten zo'n beetje de gehele top-30!  Hier de foto's van de toernooidag.

Prijsuitreiking, 14 maart 2012

APELDOORN - Deze reguliere trainingsavond was toch bijzonder vanwege de uitreiking van de wisseltrofees: de prijzen van het Brassard toernooi van afgelopen week. Peppijn, Bas, Oscar en Kilian vielen deze keer in de prijzen. Maar over ongeveer een half jaar is er weer een kans om een van de prijzen te winnen! Hier een paar foto's van deze uitreiking.

Brassard toernooi, 7 maart 2012

APELDOORN - De hele week op gewacht, maar vandaag werden de brassard diploma's uitgereikt. Daarna zijn we gestart met het Brassard toernooi waar iedereen - jong en oud - super enthousiast aan meedeed. Hier de link naar de foto's.

Schermtoernooi, Duitsland 3 maart 2012

BOCHUM - Druk bezocht pupillentoernooi waar vanuit Apeldoorn Bas en Kilian aan hebben deelgenomen. De uitsluitend duitse tegenstanders waren erg sterk en zorgden ervoor dat beide heren zich niet konden plaatsen. Daarom was de vreugde van korte duur. toch is het nog laat geworden omdat we de jongens die samen met Bas en Kilian trainen hebben aangemoedigd. Hier is het fotoverslag van de middag.

Brassard examens, 29 februari 2012

APELDOORN - Op deze schrikkeldag zijn de theorie- en praktijk-examens van de gele en de rode Brassars afgenomen. Iedereen had zich goed voorbereid en stond met spanning te wachten op wat er komen zou gaan. Gelukkig kwam eigenlijk alles weet langs wat iedere keer tijdens de training verteld en geoefend is, dus het meeste was bekend. Toch komt het er op aan om nu al het geleerde in op papier te zetten en te tonen aan de examinatoren. Dat is gelukt. Iedereen is geslaagd! Hier een dikke 100 foto's van deze avond.

Jeugdpuntentoernooi, 11 februari 2012

ALMERE - Op een koude maar zeer zonnige zaterdag naar een enorme sporthal in Almere. Er was een overweldigende hoeveelheid schermers uit Apeldoorn van de partij! Nog nooit heb ik zoveel clubleden op het JPT gezien. Hier weer wat foto's.

Schermtoernooi, 4 en 5 februari 2012

ARNHEM - Terwijl er in europa nog 14 andere schermtoernooien plaatsvonden was dit toch een gezellig druk toernooi. Goed georganiseerd omdat er al 15 keer eerder ervaring met dit toernooi was opgedaan. De eerste dag is Kilian 1e geworden bij de Cadetten. Op de tweede dag zijn Dirk-Jan en Quinton als Benjamins in de prijzen gevallen. Op de respectievelijke 2e en 1e plaats. Hier de fotos van deze dag.

Nieuwe trainingspakken met clublogo, Apeldoorn 25 januari 2012

De fonkelnieuwe en fraai bedrukte traingingspakken zijn uitgedeeld. De met speculaasbrokkenverkoop en door sponsoring door Break schermclinics en JCSPORTWORLD bijelkaar gespaarde pakken staan iedereen heel fraai. Ook als iedereen in een groep staat geeft het een mooi beeld. Hier een aantal foto's die op deze trainingsavond gemaakt zijn.

Jeugdpuntentoernooi, Apeldoorn 17 december 2011

MHEENPARK -  Het laatste puntentoernooi van het jaar, deze keer mochten wij een deel van de organisatie uitvoeren. Al om 10:30 zijn we begonnen de zaal klaar te maken voor het JPT met een verwachte grote opkomst. Meteen bij aanvang werden er voor 4 kandiidaten scheidrechtersexamens afgenomen. Iedereen is geslaagd! Voor een aantal van onze leden wat het de eerste keer dat ze meededen; ze ontvingen aan het einde een speciale medaille. Ook vroegen we aandacht voor een bijdrage voor Serious Request want Surtout draagt deze actie een warm hart toe. Hier een reeks met foto's.
Update: Surtout heeft tijdens het Jeugdpuntentoernooi van december een steentje bijgedragen aan de actie van 3FM Serious request voor het Rode Kruis. We zijn met de pot rond gegaan en hebben € 36,00 kunnen over maken naar deze mooie actie voor moeders in oorlogsgebieden. Iedereen die heeft bijgedragen hieraan hartelijk dank!

Schermtoernooi, BelgiŽ, 22 en 23 oktober 2011

EMBOURGH - Vanwege de reistijd zijn we vroeg vertrokken met Dirk-Jan, Kilian, Quinton en scheidsrechter Hans: die is verplicht bij een deelname met meer dan 2 schermers per schermvereniging. Na onderweg een indrukwekkend beeld te hebben gekregen van dit deel van BelgiŽ kwamen we in een passende sportzaal. Daar was een duidelijke scheiding met hekken tussen de lopers met de schermers en de toeschouwers. Dat zorgde voor rust op de vloer. Kilian werd in de 1e eliminatie uitgeschakeld door een schermer die er een bijzondere schermstijl op nahield die elementen van zowel degen en floret combineerde in het sabelspel. Dirk-Jan en Quinton kwamen de 1e eliminatie door. Helaas moest Dirk-Jan zijn meerder erkennen in de 2e eliminatie. Quinton won in de halve finale van Jeshja. Pas in de spannende finale verloor hij van de nummer 1 van deze categorie. Hier een grote verzameling foto's waarvan je maar even zoeken moet waar jij staat...

Sabelschermtoernooi, Duitsland,  1 en 2 oktober 2011

MŁlheim a/d Ruhr, - Op deze zonnige en een van de laatste warme dagen van dit jaar zijn we de 1e toernooidag geweest. Het was er warm, maar de voornamelijk duitse schermers hadden daar geen last van; die waren sterk vertegenwoordigd in de finales. Dirk-Jan eindigde 8e van de SchŁler. Quinton kwam niet door de eliminatierondes heen. Hier de foto's.

Afscheid Burgemeester de Graaf, 30 september 2011

Apeldoorn, Marktplein -  Burgemeester de Graaf neemt afscheid van Apeldoorn. Op een gezellig gevuld en zonovergoten Marktplein presenteren allerlei Apeldoornse verenigingen zich aan de burgemeester. Surtout mocht hem zijn laatste duel - als burgemeester - in Apeldoorn aanbieden. We hebben hem tevens een ere-lidmaatschap aangeboden. Klik hier voor de foto's. Via deze link is ook de video te zien waarop de burgemeester met Kilian een duel aangaat.

Gulden Klauw sabeltoernooi, BelgiŽ, 24/25 september 2011

Sint-Niklaas - Op een mooie nazomerdag in alle vroegte naar BelgiŽ getogen om het als 'gezellig' omschreven sabeltoernooi te beleven. Het internationale karakter klopte, want er deden 3 landen mee: BelgiŽ, MongoliŽ(1) en Nederland(5). Gezellig was het ook, in een bijzonder ambiance, kijk maar naar de foto's. In Duitsland was een ander toernooi dat verplicht was voor de duitsche schermers. De tegenstand was hier en daar groot. Dirk-Jan, Kilian en Quinton kwamen allemaal door de kwalificatieronden heen. Quinton verloor slechts de laatste eliminiatie en werd daarmee 2e. Hier de foto's.

Jaarlijkse Barbecue, 31 augustus 2011

Apeldoorn - Volgens jarenlange (3) traditie aan het begin van het nieuwe schermseizoen de jaarlijkse barbecue voor de leden. Het weer was die week extreem slecht, maar precies tijdens de barbecue was het weer perfect! Hier een paar foto's.

CastleFair in Vorden, 27/28 augustus 2011

Vorden - Bij kasteel Vorden even voorbij Zutphen vond weer een gezellige CastleFair plaats. Bij uitstek een gelegenheid om de schermsport weer eens onder de aandacht te brengen. Een aantal jeugdleden van Surtout gaven onder leiding van maÔtre Georges een presentatie en genoten van de overige activiteiten zoals een roofvogelshow. klik hier voor de foto's.

Zomertrainingskamp in Hongarije, 29 juli t/m 7 augustus 2011

Szombathely - Op de bakermat van de schermsport hebben 3 van onze leden meegedaan aan het trainingskamp "Solti team". De Nederlandse groep bestaande uit 17 schermers onder leiding van maÓtre Georges Dťrop reisde met vliegtuig en bus naar Hongarije. In een - in de zomervakantie - leegstaand internaat werden in deze 10 dagen 420 schermers uit 21 verschillende landen door een keur van binnenlandse- en buitenlandse trainers de fijne kneepjes van de schermsport aangeleerd. Qua techniek, maar ook conditie, souplesse en snelheid. Of ze het leuk vonden zo lang van huis zijn en intensief (2 x ca. 3 uur per dag) te trainen? Het antwoord op de vraag: "Volgend jaar weer?" werd onmiddellijk met een enthousiast "ja!" beantwoord.
Hier is een link naar de foto's en later ook nog wat filmpjes.

Nederlandse jeugdkampioenschappen, Oss 18 en 19 juni 2011

BERGHEM - Het Sportcentrum Berghem is zaterdag 18 en zondag 19 juni het decor van de Nederlandse Jeugdkampioenschappen schermen. Meer dan 500 jeugdschermers in verschillende jeugdklassen (7 tot en met 21 jaar) strijden om de wapens floret, degen en sabel om de titels. ArgOss levert ongeveer veertig lokale talenten. De NJK schermen worden georganiseerd door Schermvereniging ArgOss uit Oss in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. De organisatie wordt verder ondersteund en gefaciliteerd door Schermacademie Brabant.

Kijk hier naar de foto's die Everhard Faas gemaakt heeft van het NJK

 

Schermtoernooi TSV Bayer Dormagen,Dormagen 7 mei 2011

Op een mooie zaterdag in mei rijden we in 2 uur naar het grote sportcomplex vlakbij de chemische plant van Bayer in Dormagen. Hans was mee als scheidsrechter. In de steeds warmer wordende sporthallen worden veel partijen gespeeld.  In hal 2 wel wat problemen met de aanwijsapparatuur, waardoor de wedstrijden daar wat rommelig verliepen en veel oponthoud veroorzaakten. Via deze link de foto's van onze jongens met de eindplaatsen tussen haakjes: Dirk-Jan (15), Quinton (7), Bas (23) en Kilian (19).

Koninginnedag, Beekpark Apeloorn 30 April 2011

Op deze fraaie dag hebben we weer heel wat kinderen iets van de schermsport kunnen laten zien. Er waren veel geÔntreseerden! Klik hier voor de foto's. 

Arnhems Meisje, Arnhem 6 maart 2011

Op een eigenlijk veel te mooie dag om binnen te zitten gaat er een kleine groep schermers naar de 2e dag van dit tournooi. Gisteren is de degen aan de beurt geweest, vandaag de floret en de sabel. Surtout kan trots zijn, want: Dirk-Jan 2e prijs benjamins, Quinton 3e prijs benjamins ťn de Fairplay prijs, Kilian: 1e prijs kadetten. Hier staan de foto's van dit tournooi. 

Kentener Krokodil cup, Bergheim - Duitsland 23 januari 2011

Vorig jaar waren Bas en Quinton de enige Nederlanders op dit toernooi, nu was Nederland volop aanwezig. Van onze vereniging waren dat: Dirk-Jan, Bas, Kilian en Quinton. Er zijn helaas geen prijzen binnengehaald, maar er zijn veel leermomenten voorbij gekomen en het belangrijkste: ze hebben veel plezier gehad! Hier zijn de foto's te zien.

Jeugdpuntentoernooi, Nijmegen 15 januari 2011

Het 1e toernooi in de jaarserie was weer als vanouds gezellig. Nieuwe- en bekende gezichten met veel sportiviteit!
Hier zijn de foto's te zien.

Korenbloemtoernooi, Wageningen 29 en 30 mei 2010

Zondag was de dag voor de sabelschermers: Bas, Dirk-Jan, Kilian, Marten en Quinton.Wat opviel was dat de scheidsrechter zijn taak (terecht) heel serieus nam, maar dat de zaal niet optimaal plaats bood om goed te kunnen scheidsrechten. We hebben met wat ouders de ruimte voor de arbiter vrijgehouden van voorbijgangers zodat hij geconcentreerd zijn werk kon doen. Ze hebben gevochten als leeuwen en daarmee een hele lading prijzen mee naar Apeldoorn genomen. Zie hier link 1 met filmpjes en foto's en link 2 met nog wat foto's.

Jeugdpuntentoernooi, Baarn 15 mei 2010

Op deze mooie, maar voor velen laatste vakantiedag te gast bij VŪvŠs te Baarn. Knus, want er was slechts een kleine groep schermers aanwezig. Geen sabel training door George. Ook hier weer foto's gemaakt.

Kentener Krokodil cupBergheim - Duitsland 25 april 2010

Al vroeg op pad om aan dit jonge jeugdtoernooi mee te doen. Bas en Quinton hebben in dit internationale evenement de Nederlandse eer verdedigd. Quinton wist de 3e plaats te behalen. 's Middags speelden Bas en Quinton met 2 Duitse jongens in een club toernooi en werden 5e. Hier zijn de foto's en nog meer foto's.

Opening Nationale Sportweek, Marktplein Apeldoorn 15 april 2010

Voor de opening van de Nationale Sportweek heeft Surtout zijn steentje bijgedragen. Waar in andere plaatsen steun werd gegeven door Marco Borsato en Eric Terpstra zorgden in Apeldoorn een aantal jeugd- en bestuursleden van Surtout voor een motiverende schermdemonstratie en clinic. Er zijn slechts een paar foto's gemaakt.

Jeugdpuntentoernooi 's Hertogenbosch, 17 april 2010

Een mooie stralende lentedag, lekker koel om een stevig potje te schermen. Ook deze keer voorafgegaan door een training van George Derop. Hier staan de foto's.

KNAS Schermkamp Diever, 2 t/m 4 april 2010

Onze jongens waren dubbel blij: blij met het schermkamp, maar ook blij dat ze thuis waren, want het was fysiek best zwaar! Ze willen volgend jaar in ieder geval weer! Hier zijn de foto's die er op het kamp gemaakt zijn.

Gele Brassard examen 31 maart 2010

In de Welgelegen hal zijn de examens voor de gele Brassard afgenomen. Al onze jeugdleden hebben zich voor 100% ingezet. Iedereen zijn inzet is beloond met een geel Brassard diploma. Een aantal ouders hebben hier foto's van gemaakt.

Jeugdpuntentoernooi Den Haag,  20 maart 2010 (update per 31/3/2010)

Weer eens een hele andere omgeving. De zaal, een soort bovenverdieping van een zwembad, ligt midden in de binnenstad met bijpassende parkeer...uitdagingen... Ik heb zelf weer wat kiekjes geschoten. Ook hier een sabeltraining voorafgaand aan het toernooi. Enli schermde haar 1e toernooi en haar vader was scheidsrechter.

Jeugdpuntentoernooi Best, 20 februari 2010 (update per 31/3/2010)

Een door 106 schermers bezocht toernooi met als extra een gratis training voor 20 sabelschermers door
George Derop, die vroeger maitre was bij onze club. Hier wat foto's. En nog meer foto's van Bas' ouders.

Snaphaene (en Arnhems meisje) Jeugdtoernooi, Arnhem 31 januari 2010

Druk bezocht en voor Surtout zeer geslaagde deelname: iedere deelnemer stond met een prijs op het erepodium!

Via deze link vindt je een aantal foto's die daar gemaakt zijn. Update1: Hier nog meer foto's van Bas zijn ouders.
De NOS was aanwezig en heeft voor het jeugdjournaal een reportage gemaakt (vanaf 5 minuten begint het onderdeel schermen). Hier op de KNAS site een link. Update2: hier de foto's van de organiserende schermvereniging.

Jeugdpuntentoernooi Nijmegen, 16 januari 2010

Hier kun je de foto's zien die daar in de mooi grote Jan Massink hal gemaakt zijn. We zijn met 6 schermers hier naartoe gekomen.

Nederlands Jeugdkampioenschap (NJK) Schermen Roermond (19 en 20 december 2009)

Jeugdpuntentoernooi Almere  12 december 2009

Via de deze link kun je een heleboel foto's bekijken van het Jeugdpuntentoernooi van Almere.
En de foto's van de vader van Marijn zijn hier te bekijken.

Jeugdpuntentoernooi Apeldoorn 17 oktober 2009

Een leuk bezochte JPT in de thuisbasis van Surtout. Hier de foto's.

BBQ van Surtout  2 september 2009

Gezellig een activiteit buiten het schermen om. Hier de foto's.

Korenbloemtoernooi 6 juni 2009

Als je op de volgende link klikt kun je een heleboel foto's bekijken van het Korenbloemtoernooi te Wageningen, veel kijkplezier.

Jeugdpuntentoernooi Wageningen 16 mei 2009

Lekker schermen in een mooie hal. Hier de foto's.

Nog meer foto's van koninginnedag

Een lieve mevrouw uit het publiek, mevrouw Strohm, heeft een CD met foto's gestuurd. Op het kaartje dat er bij zat schreef ze dat onze jeugd een diepe indruk op haar gemaakt had en dat je goede herinneringen moet koesteren. En dat koninginnedag Apeldoorn voor wat de ochtend betrof een mooi feest was. Everhard heeft ze weer op Picasa gezet en door middel van de volgende link zijn ze te bekijken , veel kijkplezier.

foto's bekijken

Koninginnedag 2009 toen het feest nog een feest was.

Door op de volgende links te klikken kun je foto's en videofilmpjes bekijken van Koninginnedag 2009 en het bezoek van onze koningin aan Surtout in het Oranjepark, op dat moment was het nog een Koninginnedag als alle andere en waren we beretrots op de aandacht die de Koningin en overige leden van het koningshuis hadden voor de activiteiten van onze vereniging, Er ligt een zware domper op deze dag maar we willen jullie de mooie beelden van toen het feest nog een feest was niet onthouden.

foto's bekijken1 foto's bekijken2

Nog meer foto's zijn te bekijken via Michiel.Visch.org klik op deze site bij links op koninginnedag

Jeugdpuntentoernooi Baarn 18 april 2009

Nog wat foto's gevonden van dit puntentoernooi. Hier de foto's.

Schermkamp 21 maart 2009

Als je op de volgende link klikt kun je een heleboel foto's bekijken van het Snaphaene toernooi te Arnhem, veel kijkplezier.

foto's bekijken

 

Snaphaenetoernooi 28 februari 2009

Als je op de volgende link klikt kun je een heleboel foto's bekijken van het Snaphaene toernooi te Arnhem, veel kijkplezier.

foto's bekijken

 

Jeugdpuntentoernooi 14 februari 2009

Als je op de volgende link klikt kun je een heleboel foto's bekijken van het Jeugdpuntentoernooi van Almere, veel kijkplezier.

foto's bekijken

Jeugdpuntentoernooi 11 oktober 2008

Als je op de volgende link klikt kun je een heleboel foto's bekijken van het Jeugdpuntentoernooi van Apeldoorn, veel kijkplezier.

foto's bekijken

Schermkamp 2008

Hallo Jongens en meisjes nu dan eindelijk wat foto's op onze site en wel van het schermkamp 2008 die door Cherryl, Remco, Elvira, Kilian en Jeroen van onze vereniging werd bezocht, Hans woltjes was er de laatste dag ook bij en heeft wat foto's gemaakt, door hier te klikken kun je ze bekijken. Nog meer foto's van het kamp vind je op de site van Fencing Club Almere.