13 mei 2009

Hoe het Brassardsysteem is ontstaan

In 2006 is door Ad van der Wg, George Dérop en Hans Woltjes gestart met het maken van het eerste Brassardboekje. De kleur van deze Brassard (armband in het frans) was geel. het rijk geïllustreerde boekje moest er in voorzien dat er eindelijk een leidraad voor de schermopleiding (trainer, Maître) en een naslagwerkje voor de jeugdige schermer zou komen.

Inmiddels ligt het tweede (rode) boekje bij de drukker en worden er al weer voorbereidingen getroffen voor het derde.

Vanaf eind maart kunnen de rode boekjes worden besteld.

 

Wat is het brassardsysteem.

Het systeem werkt als volgt:

  1. de leerling kan bij zijn vereniging aangeven dat hij wil deelneme aan het brassardsysteem.
  2. De vereniging bestelt de boekjes voor haar leerlingen bij het bondsbureau van KNAS
  3. Na het succesvol afronden van een schermtoets over de inhoud van het boekje, wordt een mouwembleem (éénmalige) en de brassard (een gekleurde strip die in het mouwembleem wordt gestreken) aan de leerling uitgereikt.
  4. Bij het behalen van een hogere brassard krijg je dus telkens alleen de strip die je weer aan je embleem kan toevoegen.Het embleem is ontworpen om op de onderarm van je ongewapende arm gestreken te worden.
  5. De toets van de eerste drie boekjes wordt op de vereniging zelf door de Maître afgenomen.
  6. De drie hoogste brassard worden afgenomen door een beoordeeld door een examencommissie. Hierover volgt later meer informatie.
  7. Er komt binnekort ook een schermpaspoort waarin de behaalde brassards zullen worden opgenomen.
  8. Het doe van het brassardsysteem is voornamelijk gericht op het behouden en enthousiasmeren van (jeugd)leden voor de schermsport en ze een uitdaging te bieden om zich steeds verder te bekwamen in de schermsport.

 

Hoe kan je meedoen ?

het eerste boekje is af en kan nu al besteld worden door de vereniging bij het bondsbureau in Rosmalen. Wil je meedoen stuur dan een mailtje aan onze secretaris. De bestelling gaat in vijftallen dus als er minimaal 3 deelnemers zijn gaan we pas bestellen. De kosten voor een boekje zullen € 12,50 bedragen inclusief de bijbehorende brassard. Zoals al eerder vermeld krijg je bij het eerste (gele) boekje ook éénmalig het verzamelembleem uitgereikt.

 

Ik heb al geel !

Dat kan, een aantal leden van onze vereniging hebben al examen gedaan voor de gele brassard, wanneer zij een mailtje sturen naar onze zaalassistent, geeft deze die door aan het bondsburo en kun binnen afzienbare tijd zo'n stoere brassard-embleem op je mouw strijken. je kunt vanaf eind maart dus ook verder gaan met je rode brassard.

De kleur van de door jouw behaalde brassard ga je ook terugzien op je nieuwe sportpas, hoe cool is dat.

 

 

 

Meer nieuws...